Actualités  >  Music Maestro, please ? (opinie Dr. G. Otte)

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Music Maestro, please ? (opinie Dr. G. Otte)

Opinion

BRUSSEL 20/08 - Maak even kennis met Simon. Simon is thans twee jaar en heeft dus dezelfde leeftijd als mijn kleindochter. In tegenstelling met deze laatste kan Simon zijn onderste ledematen niet zo goed gebruiken. Met zijn armen is gelukkig niets mis. Integendeel, hij gebruikt ze met de behendigheid van een duizendpoot. Wel merkten zijn ouders kort na zijn geboorte dat het handig zou zijn mond wat te verbreden en hem ook logopedische stemtraining te laten volgen. Simon bleek immers als muzikant in de wieg gelegd en in die hoedanigheid zijn een mondcaviteit en wat goede stembanden geen overtollige luxe.

Dankzij gepaste plastische ingrepen is dat inmiddels gerealiseerd en heeft men " en passant" ook zijn wenkbrauwen meer geprononceerd en zijn nek wat versoepeld. In tegenstelling met mijn kleindochter kan hij wel geen dolle rondedansjes uitvoeren maar overigens lijkt Simon het best naar zijn zin te hebben.

Hij is immers -zoals al gezegd- erg muzikaal en speelt reeds vrij handig de marimba. Bovendien schrijft hij zijn eigen songtexten en past die qua ritme, rijm en prosodie aan voor elke willekeurige melodie. Hij  componeerde ook al zelf enkele eigen melodieën en composities. Hij is thans zelfs het centrum van een heuse eigen muziekband met publieke optredens, enkele Youtube video's en een eerste album in de maak.

Simon heeft een erg warme stem en een sympathieke guitige snoet maar toch voel ik wel medelijden met hem want zijn ouders hadden hem toch beter niet als een soort muzikale slungelige E.T. ter wereld gezet.

Maar ja, "de gustibus et vocaliter coloribus …

Simon is dood, leve Shimon

Simon heet eigenlijk Shimon en is - U raadde het natuurlijk al- geen mens maar een robot. Een muzikale singer-songwriter robot, die op amper twee jaar tijd geleerd heeft om muziekteksten te schrijven, composities te begeleiden op zijn marimba die hij als een virtuoos bespeelt, eigen composities te maken en met melodieuze stem ze ook nog te vertolken. Zijn eerste album komt eerstdaags in de digitale rekken van de streaming sites en er wordt een tour gepland om deze te promoten.

Robot en relativiteit?

Is Shimon een echte creatieve robot ? In feite moet men hem een master sampler noemen wat hij put zijn inspiratie uit meer dan 50.000 songs uit alle mogelijke genres en culturen, van jazz tot rock en hip hop.

Zoals elke A.I , die naam waardig, gebruikt Shimon of beter het team ingenieurs van Georgia Tech (USA), een "deep learning" neuraal netwerk technologie maar hier dan wel stevig aangevuld met semantische musicologische kennis, want in muziek is niet enkel de tekstinhoud van belang maar ook de rijm en het ritme.

Shimon kreeg zijn opvoeding van zijn geestelijke vader Ir Gil Weinsberg die hem een thema voorspeelt waarop Shimon dan een gepaste tekst moest scheppen. Geen banale opgave voor een 2-jarige.

Of de lyriek veel zin heeft is een nogal open vraag. Zinnen als "home is where the rainbow starts" zou er nog door kunnen, maar "here may be music or a star into your mind" klinkt ergens wel erg new age poëtisch (music .. star.. mind). Maar in werkelijkheid houdt het weinig steek. Maar dat kan natuurlijk ook gezegd worden van veel teksten van menselijke songwriters, zelfs de meest succesvolle als " Whither shade op pale".

"We skipped a light fandango
Turned cartwheels 'cross the floor
I was feeling kinda seasick
The crowd called out for more"

Er zal misschien wel een zeer diepe betekenis in deze tekst schuilen maar mij geeft het eerder de indruk van iets teveel gebruik van LSD bij de componist van Procol Harum op dat "creatieve" moment. Maar wie ziet daar nu nog graten in. Het lied is inmiddels immers al lang een klassieker wellicht door een magische mengeling van Bach en woorden die toch in hun klankkleur diepere emotionele snaren laten trillen.

Shimon daarentegen is nog een project in volle ontwikkeling. Recent kreeg hij een extra facelift waardoor hij thans zijn faciale mimiek kan moduleren aan de inhoud van de tekst en het timbre van de melodie. Hij is niet langer een amorfe bol staal op een robotarm maar een "leuk snoetje" dat geanimeerd rondkijkt, oogcontact zoekt met de leden van zijn groep, zich kan concentreren op zijn instrument en contact zoekt met het publiek.

Shimon is al bij al wel nog een vreemd personage. Een knotsgekke E.T.- achtige snoet met stalen wenkbrauwen die apart kunnen op en neergaan, een mond doet denken aan de ridderhelmen van Monthy Python's "knights of Ni", een duizendpootachtig marimba tokkelend armenspel op vliegwielen en een prototype van man-machine interaction op "creatief" vlak.

Is zijn muziek te pruimen? Elk oordeelt voor zichzelf maar mij kon het alvast niet bekoren. Maar laat ons vooral niet te streng wezen voor sympathieke robotjes. Shimon is immers pas twee jaar oud en dus nog in een zeer pril stadium. Laten we het robotkind nog niet met het digitale badwater wegspoelen.

Wat betekenen dergelijke Shimoneske spielereien voor de medische sector?

Het zal uiteraard niet de bedoeling zijn dat artsen en verpleegkundigen in de gangen van de kliniek met dergelijke robotjes het muzikaal entertainment van hun patiënten of personeel gaan verzorgen. "Dansen met de robot-paterkes, dansen in de abdij" is er zeker niet bij. De evolutie die wel belangrijk en ook onvermijdelijk is zal zich voltrekken in de mens-robot-assistent interactie. Een bipartite als het ware.

We kunnen ons de tijd voorstellen dat we in de kliniek dergelijke sympathieke robotcollegae als assistent en wandelende kennisencyclopedie aan onze zijde hebben die contextueel kunnen meedenken en vanuit hun Watson-achtige kennisbasis de kwaliteit van ons medisch denken en handelen kunnen aansturen en optimaliseren. Spraakinteractie, alle EBM kennis bij de hand, decisiealgoritmen, best practises, automatische registraties in EPD (weg met de administratie).

De patiënt kan er enkel beter mee worden mits ook een cyberneticus-psycholoog er in slaagt de digitale vertaling te maken van Asimov's drie wetten van de robotica, zoals destijds in het oude Griekenland in drie woorden geformuleerd als "primum non nocere".

Dus morgen toeren met een Dr Bashir achtige EMH collega als assistent aan uw zijde? Daar zit dan wel robot-muziek in.

Referenties

Shimon in concert: https://y jarige.outu.be/sHl-Cg2KDbg

Asimow: Drie wetten van de Robotica: https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_wetten_van_de_robotica

Dr EMH (Emergency Medical Hologram): https://nl.wikipedia.org/wiki/De_dokter_(Star_Trek)

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteurs en vallen onder hun verantwoordelijkheid.

MediQuality offre à ses membres la possibilité de s'exprimer concernant des sujets médicaux et/ou d'actualité. Ces opinions reflètent l'avis personnel de leur(s) auteur(s) et n'engagent qu'eux.

Dr. G. Otte • MediQuality

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: