Actualités  >  COVID-19: Europese Commissie ondertekent tweede contract voor aankoop vaccin

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: Europese Commissie ondertekent tweede contract voor aankoop vaccin

BRUSSEL 18/09 - De Europese Commissie heeft een tweede contract ondertekend voor de aankoop van een vaccin tegen COVID-19. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door Sanofi-GSK. Het contract biedt de lidstaten de mogelijkheid om tot 300 miljoen doses van het vaccin aan te kopen.

De Commissie is een portfolio van mogelijke vaccins tegen COVID-19 aan het samenstellen. Ze financiert met Europees geld een deel van de ontwikkelings- en productiekosten van de vaccinproducenten. In ruil krijgen de lidstaten het recht om een bepaald aantal dosissen aan te kopen eenmaal het vaccin veilig en doeltreffend blijkt.

Eind augustus ondertekende de Commissie een eerste contract met AstraZeneca. Nu is ook de deal met het Franse Sanofi en het Britse GSK rond. "De Commissie toont zo eens te meer dat ze vastbesloten is te zorgen voor een billijke toegang tot veilige, doeltreffende en betaalbare vaccins", kondigde voorzitter Ursula von der Leyen aan. Ook met Johnson & Johnson, CureVac, Moderna en BioNTech zijn de verkennende gesprekken afgerond en worden binnenkort aankoopcontracten verwacht.

Sanofi en GSK werken aan een recombinant vaccin voor COVID-19. Het vaccin combineert een proteïnehoudend antigen met een hulpstof. Dat vergroot volgens de Commissie de kans op een doeltreffend vaccin dat op grote schaal kan worden geproduceerd. De farmabedrijven zijn in september met een fase 1/2-studie begonnen. Eind dit jaar zou fase 3 moeten volgen. Ze streven ernaar hun vaccin in de tweede helft van 2021 beschikbaar te maken.

De lidstaten moeten nu aangeven of ze willen deelnemen aan het aankoopcontract. De doses worden dan pro rata verdeeld. Lidstaten kunnen ook doses doneren aan armere landen. De Commissie voegt toe dat Sanofi en GSK ook zullen samenwerken met COVAX, de faciliteit die moet zorgen voor een wereldwijde toegang tot betaalbare vaccins.

RBR • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: