Actualités  >  Antwerpenaren schatten risico op hart- en vaatziekten te laag in (onderzoek)

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Antwerpenaren schatten risico op hart- en vaatziekten te laag in (onderzoek)

ANTWERPEN 29/09 - Hoewel de Antwerpse bevolking een goede kennis heeft van hart- en vaatziekten, schatten de meeste volwassen hun eigen risico te laag in. Dat blijkt uit een bevraging van de UAntwerpen naar aanleiding van de Internationale Dag van het Hart.

Onderzoekers van SPICES, een project rond de preventie van hart- en vaatziekten onder kwetsbare doelgroepen, bevroeg 643 willekeurig geselecteerde volwassenen uit Antwerpen. Uit het onderzoek blijkt dat de kennis rond hart- en vaatziekten onder de Antwerpse bevolking vrij goed is. Vrouwen scoorden voor kennis gemiddeld 6,8 op 9 en mannen 6,7. Slechts 5 procent van de deelnemers scoorde minder dan de helft. Bijna een derde van de deelnemers wist niet dat mensen met diabetes een verhoogd risico hebben op het krijgen van een hartaanval of een beroerte. Dat een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten een risicofactor is voor hoge bloeddruk, was niet geweten door twee derde van de deelnemers.

Wanneer het gaat om het inschatten van hun eigen risico, deden de deelnemers het minder goed. Vrouwen vertoonden een betere score met gemiddeld 15,6 op maximum 27, dan mannen met 14,1. Mensen met een hoger inkomen hadden een betere risicoperceptie van hart- en vaatziekten.

Volgens onderzoeksleidster Hilde Bastiaens is het van cruciaal belang om bewustzijn te creëren rond hart- en vaatziekten, want ze zijn wereldwijd de voornaamste ziekte- en doodsoorzaak onder volwassenen. "Levensstijlfactoren zoals te weinig bewegen, ongezond eten, stress of roken hebben een grote invloed op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zeker in tijden van COVID-19 zien we dat een gezonde levensstijl een extra uitdaging vormt."

COR 399 • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: