Actualités  >  COVID-19: Jeugdhulp en zorgpersoneel met hoogrisicocontact worden opnieuw getest

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: Jeugdhulp en zorgpersoneel met hoogrisicocontact worden opnieuw getest

BRUSSEL 03/11 - Personen uit verschillende beroepsgroepen die een hoogrisicocontact met een coronapatiënt hebben gehad, worden opnieuw getest. Dat zijn de ministers van Welzijn en Volksgezondheid overeengekomen. Het gaat onder meer om mensen uit de zorg- en welzijnssector, personeel van scholen en de jeugdhulpsector.

Op dit moment geldt de regel dat mensen die een nauw contact gehad hebben met iemand die positief getest is op COVID-19, maar geen klachten vertonen, tien dagen in quarantaine moeten en dit zonder een test.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en het Regeringscommissariaat Corona zijn nu overeengekomen dat de teststrategie verfijnd wordt en deze regel voortaan niet meer geldt voor verschillende beroepen, beroepsgroepen of sectoren.

Het gaat om de zorg- en welzijnssector (preventieve en curatieve geneeskunde, thuishulp en zorg aan huis) en hun ondersteunende diensten (administratief, schoonmaak en logistiek). Ook verschillende federale diensten zijn betrokken: Justitie, Defensie, Politie, hulpdiensten (brandweer, civiele bescherming). De nieuwe regel geldt ook voor diensten voor de publieke hygiëne, diensten voor asiel en migratie, industrieën voor de productie van medische verbruiksgoederen, geneesmiddelen en noodzakelijke gezondheidsproducten, de jeugdhulpsector. Ook personeel van scholen en diensten voor jonge kinderen en mantelzorgers met een hoogrisicocontact zullen voortaan getest worden.

Deze groepen kunnen getest worden op dag vijf na de dag waarop ze een nauw contact hadden met een COVID-19-geteste. Bij een negatief testresultaat op dag vijf houdt de quarantaine twee dagen later op.

Bij een positief testresultaat op dag vijf geldt een isolatie van minstens zeven dagen. Deze isolatie start op de dag van de testafname bij asymptomatische patiënten, of op de dag dat de eerste klachten opgetreden zijn bij symptomatische patiënten. Wanneer klachten optreden, moet men, om terug te keren uit isolatie, drie dagen koortsvrij te zijn en een duidelijke verbetering van de klachten vaststellen.

De betrokken beroepsgroepen werden al hierover geïnformeerd op 28 oktober.

VOC • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: