Actualités  >  Cybercrime treft internetprovider van de overheid

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Cybercrime treft internetprovider van de overheid

BRUSSEL 04/05 - Door een grootschalige DDoS-aanval op het netwerk van Belnet, de internetprovider van de overheid, konden burgers dinsdagnamiddag een tijdje geen afspraak boeken voor hun coronavaccinatie. Intussen kan dat wel weer, zegt Frank Robben, de IT-verantwoordelijke van de vaccinatiecampagne.

Belnet, dat internetdiensten levert aan verschillende overheidsdiensten en onderwijsinstellingen, heeft te kampen met een grootschalige DDoS-aanval. Daarbij overbelasten aanvallers het netwerk om het onbruikbaar te maken.

Het ging om een zogenoemde "Ddos-aanval", waarbij websites bestookt worden met duizenden aanvragen... tot die websites overbelast geraken en blokkeren. "Rond 11 uur zagen we bepaalde trafiekstromen die bepaalde alarmbelletjes deden rinkelen. Vanaf de middag ging dat crescendo. Dan hebben we onmiddellijk het crisisproces opgestart en het Centrum voor Cybersecurity betrokken", zegt Dirk Haex, directeur van Belnet.

Het ging dus voor alle duidelijkheid niet om een hacking, waarbij gegevens zouden worden gestolen. "Zo'n Ddos-aanval heeft de bedoeling om de diensten plat te leggen, absoluut niet om gegevens te stelen", klinkt het.

De aanval trof ook de vaccinatiecampage, maar in beperkte mate. In de vaccinatiecentra is alles blijven functioneren, verzekert Robben. De vaccinaties konden worden opgeladen naar de vaccinatiedatabank en de medewerkers van de centra konden de afspraken bekijken. Wel moest het boekingssysteem tijdelijk worden afgezet.

Daardoor konden mensen vanaf de middag tijdelijk geen afspraak meer vastleggen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt enkel in Gent, Antwerpen, Brussel en Wallonië, waar mensen zelf hun afspraak moeten boeken. Elders in Vlaanderen krijgen burgers een tijdstip toegestuurd. Na een tweetal uren ging het boekingssysteem weer online.

Het gevolg van de cyberaanval was dat verschillende websites van de overheid, zoals Tax-on-web en de website van de premier niet of moeilijk bereikbaar waren. Alles samen zou een tweehonderdtal instellingen getroffen zijn. 

Om de storing op te lossen, werkt het overheidsbedrijf samen met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). 

‘Belnet investeert permanent in cyberveiligheid', zegt Dirk Haex, directeur van Belnet. ‘De DDoS-aanval van vandaag is echter van een dergelijke groot­te­or­de dat ons volledige netwerk gesatureerd is geraakt. Het feit dat de aanvallers voortdurend van tactiek veranderen, maakt het nog moeilijker om de aanval te mitigeren.'

 

• Belga, Belnet

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: