Actualités  >  De politiek zwicht voor de verlangens van de bevolking… Waar eindigt dit ?

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


De politiek zwicht voor de verlangens van de bevolking… Waar eindigt dit ?

Opinion

BRUSSEL 12/05 - Een ezel stoot zich normaal gesproken geen twee keer aan dezelfde steen, zegt het spreekwoord. De huidige aanpak van de regeringen, waarbij de wil van het volk belangrijker wordt geacht dan de pandemie situatie op het terrein, zou daar wel eens de uitzondering kunnen op zijn.

Want als je De Croo en Jambon bezig hoort, dan lijkt het wel alsof de kiezer zoveel mogelijk zijn zin moet krijgen. Er zijn voldoende offers gebracht door de bevolking, er is geen speelruimte meer om de coronamoeheid nog te keren, dus neemt de regering de vlucht vooruit, niet beseffende dat ze daarmee een groot risico neemt.

De virologische situatie wordt niet meer ernstig genomen. Alle druk van de GEMS ten spijt, zal die vrijheid er eind augustus hoe dan ook komen, onder welke vorm dan ook.

Hoe die er dan concreet moet uitzien, is dan weer een ander paar mouwen.

Want vrijheid dekt een hele lading. Vrijheid is ook voor iedereen anders. Elk individu ervaart vrijheid op zijn eigen subjectieve manier. Belemmeringen in die vrijheid worden ook anders gepercipieerd door elk persoon afzonderlijk.

Wat voor de een als vrijheidsberoving wordt ervaren, is het voor de andere niet. Niet meer op café kunnen gaan betekent voor sommigen een drama, anderen hebben daar geen last van. Niet meer de grens kunnen oversteken geeft voor de ene persoon het gevoel dat hij in een gevangenis zit, voor de andere persoon, die misschien weinig tot nooit zijn kot uitkomt, verandert er in de feiten niks. Een avondklok instellen is een aanslag op de grondrechten in de ogen van velen, maar bijlange na niet voor iedereen.

De besmettingen zitten in Belgie trouwens nog altijd op een vrij hoog niveau. Komt daarbij dat er nog niet zoveel geweten is over die Indische variant. De experts hebben redenen genoeg om de houding  van de regering als overmoed te bestempelen.

Het lijkt er echter steeds meer op dat er minder en minder geluisterd wordt naar de virologen en biostatistici. Ze mogen nog wel hun mening geven, maar de impact van hun woorden en analyses wordt meer en meer genegeerd…

Het geheugen is kort. De vaccinatiecampagne mag dan actueel wel als een trein lopen, tegen het groot verlof zullen de dertigers nog gevaccineerd dienen te worden.

Jambon en De Croo voeren de vaccinatie op als de ultieme weg naar de langverwachte vrijheid. Maar het is al veel langer geweten dat vaccinatie alleen niet zal volstaan. Het kan een vals gevoel van vrijheid en veiligheid geven. Met alle nefaste gevolgen vandien.

Bovendien zijn er nog de mondmaskers. Ook daar is nog niet over geweten wanneer we die zullen mogen laten. Ook andere potentiele varianten die er nu nog niet zijn, maar die zeker zullen komen, daar moeten we ons op voorbereiden.

Eventuele herhaalvaccinaties, waar het al een hele tijd stil rond blijft, zullen moeten bekeken worden. Tenzij er producenten komen die pretenderen een vaccin te hebben dat universeel voldoende bescherming biedt tegen alle mogelijke toekomstige varianten. Iets wat me weinig waarschijnlijk lijkt.

Ook over het fameuze vaccinatie paspoort, waarvan de EU beweert dat het er tegen begin juli zal zijn, is het laatste woord nog niet gezegd. Hoe zal dat er in de praktijk uitzien ? Zal een paspoort volstaan om vrij te kunnen reizen binnen de EU ? Of zal een negatieve PCR-test nodig blijven ? Zullen alle EU landen uniforme regels hanteren voor reizigers, of zal ieder land individueel zijn eigen strategie zelf blijven bepalen ?

Kortom, wie denkt dat de vaccinatie het spreekwoordelijke mandje is waarin we al onze eieren veilig kunnen leggen, zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Er zijn nog zoveel onbekende variabelen en factoren die aan het smeulen zijn, en die plots de kop kunnen opduiken, dat voorzichtigheid en waakzaamheid geboden blijft.

Na 3 golven, weliswaar met telkens geringere intensiteit, had ik van de regering verwacht dat het trapsgewijze plan naar de vrijheid toch met iets meer bedachtzaamheid zou uitgedokterd zijn. Niet dus…

Dr. Wouter Van den Abeele

Huisarts

Zelzate

 

MediQuality offre à ses membres la possibilité de s'exprimer concernant des sujets médicaux et/ou d'actualité. Ces opinions reflètent l'avis personnel de leur(s) auteur(s) et n'engagent qu'eux.

Dr. Wouter Van den Abeele • MediQuality

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: