Actualités  >  Oost-Vlaanderen: euthanasieproces zindert nog na in afwezigheid van andere assisenzaken

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Oost-Vlaanderen: euthanasieproces zindert nog na in afwezigheid van andere assisenzaken

BRUSSEL 29/08 - Bij de start van het nieuw gerechtelijk jaar in Oost-Vlaanderen zindert het euthanasieproces, de spraakmakende assisenzaak waarbij drie artsen in januari vrijgesproken werden voor vergiftiging, nog na voor de Gentse correctionele rechtbank. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van een van de drie artsen, moet zich begin september verantwoorden voor laster na een rechtstreekse dagvaarding door de overste van de Broeders van Liefde, René Stockman. Voor het Oost-Vlaamse hof van assisen staat voorlopig maar één zaak op de agenda, waarbij een 21-jarige Afghaan beschuldigd wordt van doodslag op een landgenoot in Gent.

Van Steenbrugge had tijdens het assisenproces Stockman beschuldigd van tussenkomst bij het openbaar ministerie om de zaak toch voor het hof van assisen te brengen. De rechtstreekse dagvaarding voor laster en lasterlijke aangifte verwijst vooral naar de uitlatingen van Van Steenbrugge op de preliminaire zitting van het hof van assisen. Hij probeerde toen vergeefs Stockman op te roepen als getuige.

Volgens de advocaat ging het openbaar ministerie van een vraag tot buitenvervolgingstelling naar een doorverwijzing naar assisen door de tussenkomst van Stockman, maar de aanklager bestempelde die beweringen als "compleet van de pot gerukt".

Van Steenbrugge werd ook gedagvaard voor lasterlijke aangifte omdat hij in een brief aan het parlement een onderzoek vroeg naar mogelijke beïnvloeding van de rechterlijke orde in het euthanasieproces. De zaak wordt op 7 september ingeleid.

Aanpassing van een door Belga gepubliceerd artikel. 

SPJ/KVH/DWM/ • Belga

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: