Actualités  >  COVID-19: Belgisch farmabedrijf MSD werkt aan twee coronavaccins en een antiviraal geneesmiddel

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: Belgisch farmabedrijf MSD werkt aan twee coronavaccins en een antiviraal geneesmiddel

BRUSSEL 16/09 - Het Belgische farmabedrijf MSD (de letters staan voor Merck, Sharp & Dohme), filiaal van de Amerikaanse groep Merck Co., werkt momenteel in ons land aan twee coronavaccins, onder de naam V591 en V590 en aan een antiviraal geneesmiddel. Het was The Wall Street Journal die vorige zaterdag meldde dat "de Amerikaanse farmareus Merck in België is gestart met het testen van één van zijn experimentele coronavaccins".

Het bericht werd kort na publicatie overgenomen door Belga. "The Wall Street Journal was achter de test gekomen via een website die clinical trials publiceert", zegt Allan Matthys, adjunct-directeur communicatie en publiek beleid van MSD Belgium. "Wij als bedrijf berichten in dit stadium van het onderzoek niet over onze projecten."

MSD heeft al onder meer vaccins tegen mazelen, bof, rubella, ebola, HPV en hepatitis A&B ontwikkeld. In de afgelopen kwarteeuw werden er slechts zeven echt nieuwe vaccins ontwikkeld. Van deze zeven vaccins, werden er vier ontwikkeld door MSD (Ebola, Herpes Zoster, HPV en het rotavirus).

MSD heeft als enig farmabedrijf een goedgekeurd ebola-vaccin op de markt mogen brengen. Het bedrijf heeft ook een lange geschiedenis inzake antivirale middelen, tegen infectieziekten zoals HIV en hepatitis C bijvoorbeeld, waarvoor MSD de allereerste behandelingen heeft ontwikkeld.

Wat de COVID-19-projecten betreft, is het zo dat MSD in juni het Oostenrijkse laboratorium Themis heeft gekocht. "We hebben dat gedaan om de ontwikkeling van ons coronavaccin te versnellen", vertelt Matthys. "De Oostenrijkers hadden een preklinisch vaccin dat we kunnen gebruiken in combinatie met het mazelen-platform om tot een COVID-19-vaccin te komen.

MSD werkt inmiddels aan twee coronavaccins, V590 dat gebaseerd is op het ebola-platform en V591 dat gebaseerd is op het mazelen-platform. Het is dat laatste waarbij de klinische studie al in fase 1 zit.

"We ontwikkelen dit vaccin in samenwerking met de universiteiten van Gent en Luik", licht Matthys toe. "Via de ziekenhuizen van die universiteiten werden, in samenwerking met een onafhankelijk, gespecialiseerd bedrijf, 260 gezonde vrijwilligers gevonden aan wie tegen het einde van deze maand het vaccin wordt toegediend."

Alles moet natuurlijk volgens strikte veiligheidsvoorschriften en hoge kwaliteitseisen verlopen, benadrukt Matthys. "Wij zullen geen vaccin op de markt brengen alvorens het door alle relevante autoriteiten wordt goedgekeurd en dat we zeker zijn dat het veilig kan worden toegediend."

"Het is een grote meevaller dat we door de Mers- en Sars-epidemieën al veel kennis hebben opgedaan over die coronavirussen", vervolgt Matthys. " Het is een hele uitdaging om binnen het jaar een vaccin te kunnen ontwikkelen. Bij het ebola-virus heeft het ontwikkelingsproces nog vijf jaar geduurd en dat was tot nog toe het snelst ontwikkelde vaccin."

Matthys verwacht dat er nog eerder een antiviraal middel op de markt zal komen dan dat er een goedgekeurd coronavirusvaccin kan gelanceerd worden. "Want met dat oraal toegediende antivirale geneesmiddel zitten we al in fase 2, dat is dus een stuk verder dan met de COVID-19-vaccinexperimenten." 

PLE/NAJ/ • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: