Actualités  >  COVID-19: Moderna strikt 30.000 deelnemers voor fase 3 van klinisch onderzoek

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: Moderna strikt 30.000 deelnemers voor fase 3 van klinisch onderzoek

BRUSSEL 22/10 - Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna heeft alles samen 30.000 deelnemers kunnen strikken voor de derde fase van het onderzoek naar een doeltreffend coronavaccin en voltooide daarmee de aanmelding van die laatste fase van de studie. Dat meldt de onderneming donderdag zelf.

Bij het ronselen van de vrijwilligers ging er bijzondere aandacht naar diversiteit. Zo zijn meer dan 11.000 ingeschreven deelnemers afkomstig van minderheidsgroeperingen, onder wie 6.000 Latijns-Amerikaanse deelnemers en meer dan 3.000 Afro-Amerikanen. Op die manier wil het bedrijf zich naar eigen zeggen verzekeren van een vaccin "dat voor iedereen geschikt is, inclusief gemeenschappen die historisch gezien ondervertegenwoordigd zijn in klinisch onderzoek en die onevenredig zwaar worden getroffen door COVID-19".

Zo'n 42 procent van de totale deelnemers aan het Fase III COVE-onderzoek is afkomstig uit medisch hoog risicogroepen. Het gaat onder meer om ruim 7.000 ingeschreven 65-plussers en meer dan 5.000 deelnemers jonger dan 65 jaar, maar met een hoog risico op chronische ziekten die hen blootstellen aan een verhoogd risico op ernstige COVID-19, zoals diabetes, ernstig overgewicht en hartziekte.

Tot hiertoe kregen al meer dan 25.650 deelnemers een tweede vaccinatie, luidt het voorts. Binnenkort start Moderna met een evaluatie van de potentiële voordelen én risico's van het vaccin en als die evaluatie een positieve conclusie kent, zal worden bekeken of het biotechbedrijf een aanvraag zal indienen voor een noodgoedkeuring bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, de US Food en Drug Administration (FDA). 

SVR/TIP/ • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: