Actualités  >  COVID-19: UGent-farmacoloog pleit voor wereldwijd uniform registratiesysteem voor vaccins

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: UGent-farmacoloog pleit voor wereldwijd uniform registratiesysteem voor vaccins

GENT 07/12 - UGent-farmacoloog Robert Vander Stichele vindt dat de komende vaccinatiecampagne tegen het coronavirus de nood aan een wereldwijd uniform registratiesysteem aantoont op basis van moderne barcodes voor geneesmiddelen. De manier waarop dat vandaag gebeurt, is niet efficiënt en bedrijven aarzelen om zo'n systeem in te zetten. Nochtans is het meer dan ooit nodig.

"Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk op de hoogte zijn als er iets aan de hand is met werkzaamheid of veiligheid", vindt Vander Stichele, "om zo snel mogelijk bij te sturen indien nodig."

"Elk geneesmiddel zou een universeel wereldnummer moeten hebben", aldus de geneesmiddelenexpert, die ook als onderzoeker verbonden is aan het onafhankelijke European Institute for Innovation through Health Data (i-HD).

Hij dringt er bij internationale beleidsmakers op aan om aandacht te besteden aan internationale standaarden om een efficiënte opvolging mogelijk te maken. De oproep is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Vaccine.

Vooral nu door de coronacrisis een ongeziene vaccinatiecampagne op gang zal komen, is dat nodig. "De bijwerkingen van geneesmiddelen worden Europees en door de WHO opgevolgd, in het Uppsala Monitoring Centre (UMC)", legt Vander Stichele uit. "Dat verloopt minder goed, op basis van rapporten uit bijvoorbeeld Hongarije of Frankrijk met plaatselijke merknamen."

Ook het terugkoppelen van bijwerkingen gebeurt niet steeds gestandaardiseerd. "Het samenbrengen van al die bijwerkingen in die verschillende landen is een hele klus. Het zou gemakkelijker gaan indien al die zaken op dezelfde manier geïdentificeerd zouden worden."

Vooral de uitrol van honderden verschillende COVID-vaccins over de hele wereld vraagt om een goede traceerbaarheid. "Vaccins die zo snel ontwikkeld en zo nieuw zijn moeten we nauwgezet opvolgen", zegt Vander Stichele, die ook voor de vaccins een uniforme en moderne registratie voorop stelt. In sommige landen zullen binnenkort al snel tientallen vaccins gaan circuleren. "We moeten de vaccins goed opvolgen op werkzaamheid en veiligheid."

Voor wereldwijde en uniforme registratie is een internationaal systeem nodig. Dat zou best gebeuren op basis van wereldwijd unieke identificatienummers die gekoppeld worden aan nationale erkenningsnummers. Die kunnen dan als barcode op de verpakking en op het vaccin gedrukt worden. De barcodes kunnen aangeven over welk product het gaat, wanneer het is gemaakt (lotnummer), en ze kunnen een controlenummer bevatten dat de echtheid garandeert. Door middel van een eenvoudige scan bij toediening kan deze informatie makkelijk worden opgeslagen in een nationaal register en in het medisch dossier van de gevaccineerde. Die kan dan ook een betrouwbaar certificaat krijgen, bijvoorbeeld als hij op reis gaat of symptomen vertoont. 

FUL/ • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: