Actualités  >  Covid-19 - Vlaamse antivax-artsen blijven ongemoeid

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Covid-19 - Vlaamse antivax-artsen blijven ongemoeid

BRUSSEL 28/12 - Nemen voldoende Belgen straks een vaccin tegen COVID-19? Terwijl die vraag door vele hoofden spookt, zijn een aantal huisartsen die bekendstaan om hun antivaccinatie-discours nog steeds gewoon aan de slag.

Dat schrijft De Morgen maandag. Hoe onschuldig is de Vlaamse antivaccinatiebeweging? De Morgen trok ruim een jaar geleden naar een symposium in Wiekevorst op zoek naar het antwoord. Een aantal bekende antivaxers nam er het woord, onder wie arts-homeopaat Kris Gaublomme uit Limburg.

Tegen hem werd al eerder klacht ingediend bij de Orde der Artsen. De Orde boog zich over de undercoverbeelden die deze krant op de bijeenkomst maakte. Ze tonen hoe een collega van Gaublomme uit Vlaams-Brabant, Jean-Luc V., aanbiedt attesten te maken om aan het verplichte vaccin tegen polio te ontsnappen.

Vandaag lijkt er volgens De Morgen weinig veranderd voor beide artsen. Ze zien nog steeds patiënten en blijven hun controversiële ideeën delen met een breed publiek. Zowel Gaublomme als V. spraken eerder deze maand op een nieuw symposium van Artsen voor Vrijheid, een organisatie die onder meer antivaccinatieberichten bundelt en artsen aan het woord laat "die niet door de overheid gehoord worden".

Volgens De Morgen loopt er al meer dan een jaar een onderzoek naar Gaublomme en V. bij de Orde der Artsen. Wat dat tot dusver aantoont, en of en wanneer sancties volgen, kan niemand toelichten.

De artsen zelf weigeren contact met De Morgen. Ook de Orde blijft antwoorden schuldig. "We mogen simpelweg geen informatie geven", zegt ondervoorzitter Michel Deneyer.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kijkt naar de Orde. "Zij moeten in deze periode hun wettelijke bevoegdheid met verhoogde aandacht uitoefenen en meteen optreden en sancties nemen indien artsen de regels van hun deontologie schenden." 

TVP • Belga

Inscrivez-vous gratuitement

Afin d'accéder à l'info médicale nationale et internationale sur tous vos écrans.

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: