Dossiers  >   Gestion hospitalière  >  COVID-19: UZ Gent opent covid-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


COVID-19: UZ Gent opent covid-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen

GENT 16/11 - Vandaag opent het UZ Gent een COVID-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen. Coördinerend arts Tania Desmet: ‘We anticiperen op de aanpassing van het nationale testbeleid. De overheid besliste namelijk om vanaf 23 november opnieuw asymptomatische mensen te testen. Dat wordt een noodzakelijk wapen om de epidemie verder te bestrijden en een derde coronagolf te voorkomen.’

Extra testcapaciteit

Dr. Tania Desmet: ‘In het nieuwe testcentrum centraliseren we de testen die vandaag verspreid in het ziekenhuis gebeuren, o.a. bij alle patiënten die opgenomen worden. Maar we creëren ook extra testcapaciteit door vanaf 23 november asymptomatische mensen te testen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon.' Elke dag zullen vijf zorgverleners - studenten geneeskunde, verpleegkundigen en een arts - 240 testen afnemen. 

Wie kan zich in het nieuwe testcentrum laten testen? 

  • Patiënten die naar het UZ Gent komen voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname. 
  • Asymptomatische mensen die naar het buitenland vertrekken of die uit een Europese rode zone terugkeren. 
  • Asymptomatische mensen die getest moeten worden in het kader van een clusteronderzoek of bij een COVID-uitbraak in een school, bedrijf of andere gemeenschap. 
  • Vanaf 23 november: asymptomatische mensen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon. 

Patiënten met symptomen kunnen zich niet in het nieuwe COVID-19-testcentrum laten testen. Zij nemen contact op met hun huisarts. Wie dringende hulp nodig heeft, laat zich testen via de Spoedgevallendienst. 

Afspraak boeken

Patiënten die naar het UZ Gent komen voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname kunnen een afspraak boeken via het secretariaat van de dienst waar ze in behandeling zijn.

Asymptomatische mensen boeken bij voorkeur een afspraak via hun huisarts of via het afsprakenportaal mijn.uzgent.be. Maar je kan ook zonder afspraak tijdens de openingsuren bij het testcentrum aankloppen. Voor patiënten die volgens de criteria van Sciensano recht hebben op terugbetaling, zijn de test en consultatie gratis. 

Resultaat

Het resultaat van de test is binnen de 24 uur na afname beschikbaar via het Collaboratief Zorgplatform CoZo, zowel voor de geteste persoon als voor de huisarts. Bij een positief resultaat wordt de patiënt opgebeld door een medewerker van het COVID-19-testcentrum. 

Locatie

Het COVID-19-testcentrum bevindt zich in de huisartsenwachtpost aan ingang 26E, route 2626. Het centrum is telefonisch bereikbaar op 09 332 12 30. 

Openingsuren

Elke weekdag, van 8 tot 18 uur.

Samenwerking

Het testcentrum werkt samen met de Eerstelijnszone Gent en Scheldekracht. Het UZ Gent diende een aanvraag voor erkenning als afnamecentrum in en hoopt zo snel mogelijk een bevestiging te krijgen. 

 

UZ Gent

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: