Dossiers  >   Gestion hospitalière  >  Onderzoeker KU Leuven richt Post-Covid-19-patiëntenvereniging op

Cette page contient un article indisponible dans votre langue


Onderzoeker KU Leuven richt Post-Covid-19-patiëntenvereniging op

Opinion

BRUSSEL 25/11 - Sommige COVID-19-patiënten hebben maanden na hun ‘genezing’ nog klachten. Ann Li, onderzoeker aan de KU Leuven, is zo iemand. Ze zit opnieuw thuis, wachtend op beterschap. Maar toch laat ze de moed niet zakken. Ze vat de koe bij de horens door een Post-Covid-19-patiëntenvereniging op te starten.

Ann Li, onderzoeker aan de KU Leuven: "In maart kregen mijn man en ik COVID-19. Hij kreeg als eerste symptomen. Trouw als ik ben, volgde ik vijf dagen daarna. We waren een maand zwaar ziek: hoge koorts, alles deed pijn en we konden moeilijk ademen. Je kent het verhaal ondertussen wel.
 
Na die maand was ik opgelucht dat het maar dat was. In vergelijking met alle afschuwelijke verhalen die circuleerden, was dit maar een peulschil. Ik voelde me dankbaar dat het voorbij was en was klaar om het normale leven te hervatten.
 
Helaas, het mocht niet zijn. Na een maand werken, met groeiende ongemakken, vielen mijn man en ik weer uit. Zoveel maanden later, zitten we nog altijd thuis. Wachtend op beterschap.
 
De eerste onderzoeken naar langdurige COVID-19-symptomen tonen aan dat wij zeker niet de enige zijn. Minstens 10 procent van de niet-gehospitaliseerde en drie kwart van de gehospitaliseerde COVID-19-patiënten hebben weken en zelfs maanden nadien nog klachten.
 
Voor België gaat dit over tienduizenden mensen. Veel voorkomende klachten zijn ademhalingsproblemen, spierzwakte en -pijn, extreme vermoeidheid, langdurige koorts neurologische, vasculaire en hartklachten.
 
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft langdurige COVID-19 ondertussen erkend. Helaas zijn er voorlopig weinig landen die volgen. Deze erkenning is nochtans belangrijk want naast alle gezondheidsklachten hebben patiënten heel wat andere problemen.
 
Veel patiënten worden bijvoorbeeld niet geloofd want langdurige COVID-19 is nog relatief onbekend. Medepatiënten vertellen me niet alleen verhalen van vriendschappen die daardoor stuk lopen, maar ook van zorg- en hulpverleners die vlakaf zeggen dat het onmogelijk is dat wij al zo lang ziek zijn. Mentaal doet dat wat met een mens, niet geloofd worden wanneer je zo lang zo verzwakt bent."
 
Patiëntenvereniging
 
Ann Li heeft daarom met een aantal mensen een patiëntenvereniging opgestart: Post-COVID. Meer informatie over de patiëntenvereniging vind je op www.post-COVID.be. De vereniging heeft ook een petitie lopen die vraagt om het bestaan van een langdurige vorm van COVID-19 te erkennen.
 
Dit is een uittreksel uit een artikel dat op de website Sociaal Net is gepubliceerd.
 
MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.
 

MediQuality offre à ses membres la possibilité de s'exprimer concernant des sujets médicaux et/ou d'actualité. Ces opinions reflètent l'avis personnel de leur(s) auteur(s) et n'engagent qu'eux.

Ann Li • Sociaal.net

Pour des raisons de sécurité, votre navigateur n'est pas compatible avec notre site

Nous vous conseillons l'utilisation d'un des navigateurs suivants: