Congres  >   BCR 2021  >  Axiale spondyloartritis in het reële leven: meer remissie met biologische geneesmiddelen? (BCR 2021)

Axiale spondyloartritis in het reële leven: meer remissie met biologische geneesmiddelen? (BCR 2021)

22/03 - Gaan patiënten met een axiale spondyloartritis vaker in remissie bij behandeling met biologische geneesmiddelen dan bij behandeling met niet-steroïdale ontstekingsremmers? Om die vraag te beantwoorden, heeft een groep van de UCL een vergelijkende studie uitgevoerd in het reële leven bij 551 patiënten.

Bij axiale spondyloartritis is controle van de ziekte op lange termijn een belangrijke doelstelling. Daarom zouden we de factoren moeten kennen die correleren met een remissie op lange termijn, maar in feite is daar weinig over gepubliceerd in het reële leven. De DESIR-studie werd uitgevoerd bij 614 patiënten die gedurende 5 jaar werden gevolgd en van wie er 449 konden worden geëvalueerd. 31% van de 247 patiënten die geen biologisch geneesmiddel kregen, was in remissie (58% nam een NSAID in) en 69% niet (81% nam een NSAID in). Van de 202 patiënten die werden behandeld met een biologisch ziektemodificerend geneesmiddel, was 17% in remissie (van wie 29% een NSAID innam) en 83% niet (van wie 63% een NSAID innam). Factoren die correleerden met een hoger percentage remissie na 5 jaar, waren het mannelijke geslacht, aanwezigheid van HLA-B27, sacro-iliitis bij MRI, een hoger opleidingsniveau en een lagere BMI. Bij de patiënten die niet werden behandeld met een biologisch geneesmiddel, correleerden de volgende factoren bij inclusie met remissie: een lage BASDAI-score (OR = 0,9) en bestaan van artritis (OR = 2,1). Bij de patiënten die werden behandeld met biologische ziektemodificerende geneesmiddelen, waren dat een hoog opleidingsniveau (OR = 2,9), een lage index van enthesitis (OR = 0,8), een lage BASDAI-score (OR = 0,9) en een lage BMI (OR = 0,8). Zou het remissiepercentage dan lager zijn met biologische geneesmiddelen dan met NSAID's?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: