Congres  >   EULAR 2021  >  Een spondyloartritis die niet reageert op biologische geneesmiddelen: reëel of pseudoprobleem? Vijf registers beantwoorden die vraag... (EULAR 2021)

Een spondyloartritis die niet reageert op biologische geneesmiddelen: reëel of pseudoprobleem? Vijf registers beantwoorden die vraag... (EULAR 2021)

04/06 - Welke patiënten blijken niet te reageren op biologische geneesmiddelen? Hoe vaak zijn ze veranderd van biologisch geneesmiddel? Zijn het er veel? Wat wordt verstaan onder therapieresistentie? De gegevens van 5 Scandinavische registers (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland) met in het totaal 12 037 patiënten met een axiale spondyloartritis geven voor het eerst antwoorden op al die vragen.

Biologische geneesmiddelen (bDMARD's) hebben de prognose van patiënten met een spondyloartritis sterk verbeterd. Maar bij sommige patiënten blijken biologische geneesmiddelen maar een tijdje te werken, waardoor het moeilijk wordt de spondyloartritis te behandelen. In een studie bij 194 patiënten met een radiografisch bewezen spondyloartritis was 7,2% van de patiënten refractair geworden tegen meerdere biologische geneesmiddelen. De risicofactoren waren een hogere leeftijd, inname van corticosteroïden, een depressie, fibromyalgie, een hoge ASDAS-CRP en gebruik van meerdere bDMARD's (p = 0,002). Tot voor kort beschikten we niet over gegevens over de prevalentie van refractaire spondyloartritis, de klinische kenmerken van die patiënten, het aantal behandelingslijnen en de prognose.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: