Congres  >   ERS 2021  >  Behandeling van astma, COPD en ACO in het reële leven: verrassingen en goede punten voor België (ERS 2021)

Behandeling van astma, COPD en ACO in het reële leven: verrassingen en goede punten voor België (ERS 2021)

12/09 - Vorsers hebben de dossiers doorgenomen van 500 000 patiënten in 3 gegevensbanken om de voorschrijfgewoontes bij astma, COPD en het astma-CODP-overlapsyndroom te evalueren in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De eerstelijnstherapie blijkt sterk te verschillen van land tot land ondanks de richtlijnen van de ERS. Volgen wij de richtlijnen goed na? Een samenvatting van de gegevens die op het ERS 2021 zijn gepresenteerd, met commentaar van prof. Renaud Louis (CHU Luik).

De richtlijnen van de ERS zijn een referentie bij de behandeling van astma, COPD en ACO (astma-CODP-overlapsyndroom). Er is weinig gepubliceerd over hoe goed die richtlijnen worden gevolgd. Worden alle patiënten in Europa en de USA op dezelfde manier behandeld of verschillen de pneumologen van mening? Om die vraag te beantwoorden, hebben de vorsers een studie uitgevoerd bij patiënten bij wie pas een diagnose van astma, COPD of ACO was gesteld en die zijn opgenomen in een Nederlandse (IPCI), een Britse (CPRD) of een Amerikaanse gegevensbank (CCAE). Bij het stellen van de diagnose werd een monotherapie (SABA, ICS, LABA enz.) of een combinatietherapie (LABA/ICS, LABA/LAMA/ICS, SABA/SAMA, LABA/LAMA) voorgeschreven.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: