Congres  >   ESMO 2021  >  Adjuvante behandeling na operatie wegens nierkanker: invloed van een PD-1-antagonist op de levenskwaliteit (ESMO 2021)

Adjuvante behandeling na operatie wegens nierkanker: invloed van een PD-1-antagonist op de levenskwaliteit (ESMO 2021)

14/10 - De KEYNOTE-564 PROs-studie is de eerste studie die het nut van een PD-1-antagonist, in casu pembrolizumab, als adjuvante therapie heeft bewezen bij patiënten met een heldercellig niercelcarcinoom met een intermediair of hoog risico op recidief na chirurgie. Op het ESMO 2021 zijn nu nieuwe gegevens gepresenteerd over de levenskwaliteit van die patiënten.(1)

De KEYNOTE-564-studie is de eerste studie die heeft aangetoond dat een adjuvante immunotherapie heilzame effecten kan hebben na nefrectomie wegens nierkanker. Dat is belangrijk, want 20 % tot 70 % van de patiënten loopt een risico op recidief na nefrectomie afhankelijk van de grootte en het stadium van de tumor, het bestaan van lymfekliermetastasen of metastasen op afstand enz. Die gerandomiseerde, dubbelblinde fase II-studie heeft pembrolizumab (200 mg i.v. om de 3 weken) in monotherapie vergeleken met een placebo bij 994 patiënten met een niercelcarcinoom met een intermediair/hoog of hoog risico op recidief na nefrectomie. De behandeling mocht niet langer duren dan 12 maanden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: