Congres  >   EASD 2021  >  Niet goed opmerken van hypoglykemie bij jonge type 1-diabetespatiënten (EASD 2021)

Niet goed opmerken van hypoglykemie bij jonge type 1-diabetespatiënten (EASD 2021)

15/10 - Type 1-diabetespatiënten die de eerste tekenen van een hypoglykemie niet goed opmerken (hypo-unawareness), lopen een hoger risico op ernstige hypoglykemie. Volgens het onderzoek van dr. Anissa Messaaoui et coll. (Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, Brussel) merkt een hoog percentage kinderen en adolescenten met type 1-diabetes de (eerste) tekenen van een hypo niet goed op.

Deze prospectieve observationele studie heeft de evolutie van ‘hypo-unawareness' tijdens een jaar gevolgd bij kinderen en adolescenten met type 1-diabetes bij wie de glykemie werd gemonitord met een flashsysteem. De studie is uitgevoerd bij 283 patiënten van 6 tot 20 jaar, bij wie een diagnose van type 1-diabetes was gesteld voor de leeftijd van 16 jaar.

De vorsers hebben demografische en klinische gegevens verzameld en hebben een verminderde ‘hypo-awareness' opgespoord op grond van een Likert-schaal van 7 punten. Een afbreekwaarde ≥ 3 wees op een verminderde ‘hypo-awareness'. Bij volwassenen wordt een afbreekwaarde van 4 gebruikt. De levenskwaliteit werd gemeten met de EuroQol-vragenlijst, die 5 domeinen evalueert waaronder angst en depressie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: