Congres  >   EASD 2021  >  Ernstige acute colitis ulcerosa: vroege voorspellers van chirurgie (UEGW 2021)

Ernstige acute colitis ulcerosa: vroege voorspellers van chirurgie (UEGW 2021)

25/10 - Een ernstige acute colitis ulcerosa kan fataal aflopen. Die patiënten moeten meteen in het ziekenhuis worden opgenomen. De hoeksteen van de initiële medicamenteuze behandeling zijn corticosteroïden, maar veel patiënten hebben daarna een tweedelijnstherapie nodig. Als de behandeling mislukt, is bij een aantal patiënten een heelkundige ingreep vereist. Een late colectomie correleert echter met een hoog risico op postoperatieve complicaties. Een multidisciplinaire (medische/chirurgische) aanpak is essentieel voor een optimale timing van chirurgie.

De MASC-studie is een prospectief, multicenter, internationaal cohortonderzoek dat zocht naar vroege voorspellers van een mislukken van de medische behandeling, teneinde snel te kunnen uitmaken welke patiënten baat zouden kunnen vinden bij chirurgie.

De studie is uitgevoerd bij alle patiënten die tussen februari 2019 en januari 2020 in het ziekenhuis waren opgenomen wegens ernstige acute colitis ulcerosa (gedefinieerd volgens de ‘Truelove & Witts'-index). Het primaire eindpunt was de noodzaak tot heelkundige interventie binnen 90 dagen na opname (mislukking van de medische behandeling). De onderzoekers berekenden ook de sterfte en de duur van het ziekenhuisverblijf. Bij de geopereerde patiënten werden de postoperatieve complicaties geëvalueerd.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: