Congres  >   ECTRIMS 2021  >  Lichaamsbeweging om de invaliditeit en progressie van de multipele sclerose af te remmen (ECTRIMS 2021)

Lichaamsbeweging om de invaliditeit en progressie van de multipele sclerose af te remmen (ECTRIMS 2021)

15/11 - De laatste jaren wordt almaar vaker gepleit voor lichaamsbeweging bij de behandeling van multipele sclerose (MS). Lichaamsbeweging kan de lichamelijke handicap tegengaan en het risico op verergering verkleinen. Dat is de sleutelboodschap van een conferentie die Ulrik Dalgas, hoogleraar inspanningsbiologie van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, heeft gegeven op het ECTRIMS 2021.

Vroeger werd gedacht dat lichaamsbeweging de ziekte zou kunnen verergeren. Ondertussen weten we echter beter. "Nu beginnen we te geloven dat lichaamsbeweging een ‘geneesmiddel' is voor multipele sclerose"verklaarde Dalgas.

Al in een vroeg stadium van MS, nog voor het hersenvolume significant krimpt of voor de invaliditeit verergert, zijn er al meetbare lichamelijke uitvalsverschijnselen. Dalgas verwees daarbij naar de resultaten van een nog niet gepubliceerde studie van zijn groep, die is uitgevoerd bij 48 patiënten bij wie de diagnose tijdens de laatste twee jaar was gesteld (gemiddeld 10 maanden na de diagnose). "Al in dat zeer vroege ziektestadium zien we handicaps en gangstoornissen", verklaarde Dalgas. Volgens dierexperimenteel onderzoek zou lichaamsbeweging de situatie in dat stadium kunnen verbeteren. In een model van experimentele auto-immune encefalomyelitis was de klinische invaliditeit gedurende het hele ziekteverloop geringer bij de dieren die de mogelijkheid hadden te bewegen. Daarom denken sommigen aan "prevalidatie" bij patiënten met MS in een vroeg stadium. "We proberen te voorkomen in plaats van de symptomen te behandelen en de reservecapaciteit te versterken in plaats van te herstellen." Er is ook al onderzoek verricht bij de mens, maar geen enkele van de tot nog toe gepubliceerde 70 studies is uitgevoerd binnen vijf jaar na het optreden van de eerste ziekteverschijnselen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: