Congres  >   EACS 2021  >  Aanvaarding door de patiënt van een injecteerbaar, langwerkend preparaat bestaande in cabotegravir en rilpivirine (EACS 2021)

Aanvaarding door de patiënt van een injecteerbaar, langwerkend preparaat bestaande in cabotegravir en rilpivirine (EACS 2021)

22/11 - Een combinatiepreparaat van cabotegravir en rilpivirine (CAB/RPV) is de eerste volledige, langwerkende behandeling die om de maand of om de twee maanden wordt geïnjecteerd om het virus onderdrukt te houden bij hiv-geïnfecteerde patiënten. Dat nieuwe therapeutische paradigma vormt een oplossing voor bepaalde problemen die rijzen bij dagelijkse inname van antiretrovirale middelen door de mond, en niet in het minst het feit dat de patiënt dan telkens weer aan zijn ziekte wordt herinnerd. Wat vinden de patiënten van die nieuwe behandeling? Tussentijdse gegevens van de CARISEL-studie geven een antwoord op die vraag.

De CARISEL-studie wordt uitgevoerd bij patiënten met een onmeetbaar lage viruslast die in 18 Europese ziekenhuizen werden gerekruteerd. De behandeling bestaat in injecties van CAB/RPV LA om de 2 maanden. Voor de eerste en de derde injectie (respectievelijk na 1 en 4 maanden) worden korte bevragingen gehouden om de aanvaarding, de geschiktheid en de haalbaarheid van het ‘CAB/RPV LA'-schema te evalueren. De vorsers hebben ook de tevredenheid over de behandeling gemeten met de HIV Treatment Satisfaction Questionnaire (HIVTSQ) op dag 1 (voorgaande antiretrovirale behandeling) en na 1 en 4 maanden. Na 1, 2 en 6 maanden werd informatie verzameld over de tijd die in het ziekenhuis werd doorgebracht om de injectie te krijgen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: