Congres  >   CHARCOT 2021  >  Verschijnen van multipele sclerose na de leeftijd van 50 jaar: frequenter dan gedacht (CHARCOT 2021)

Verschijnen van multipele sclerose na de leeftijd van 50 jaar: frequenter dan gedacht (CHARCOT 2021)

19/12 - Multipele sclerose treedt doorgaans op de leeftijd van 20 tot 50 jaar. MS kan echter ook optreden na de leeftijd van 50 jaar. De presentatie van die late vorm kan verschillen van de MS die wordt gezien bij jongere volwassenen. Wat is de epidemiologie en hoe wordt die ‘late M’S behandeld? Een gesprek met prof. Jan Hillert (Karolinska Institute, Zweden).

Multipele sclerose (MS) kan worden ingedeeld naargelang van de leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert. Meestal treedt MS op tussen de leeftijd van 16/18 en 49 jaar, maar MS kan ook optreden voor de leeftijd van 16/18 jaar (‘pediatric onset' MS) of na de leeftijd van 50 jaar (‘late onset' MS). De evolutie van een late MS kan verschillen van een MS die optreedt bij jongere volwassenen. De ziekte evolueert sneller en er zijn afwijkingen van het immuunsysteem. Is een late MS een specifieke nosologische entiteit? Volgens het Zweedse MS-register zou het louter gaan om het uiteinde van de curve van optreden van MS volgens de leeftijd.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: