Congres  >   EULAR 2022  >  Behandeling van reumatoïde artritis :Beantwoorden JAK-remmers aan de verwachtingen van artsen en patiënten?

Behandeling van reumatoïde artritis :Beantwoorden JAK-remmers aan de verwachtingen van artsen en patiënten?

Januskinaseremmers zijn geïndiceerd bij de behandeling van reumatoïde artritis. Ze hebben een gunstig effect op de tekenen en de symptomen, kunnen in monotherapie worden voorgeschreven, zijn gemakkelijk toe te dienen en de persistentie is hoog. Ze zijn dan ook geduchte concurrenten voor TNF-alfa-antagonisten. Op een satellietsymposium van de firma Galapagos op het congres van de EULAR 2022 hebben prof. Roberto Caporali (Milaan), prof. Bruno Fautrel (Parijs) en dr. James Galloway (Londen) een overzicht gegeven van de troeven van JAK-remmers.

De ‘treat-to-target'-strategie wordt stellig aanbevolen bij de behandeling van reumatoïde artritis. Die strategie streeft naar een klinische remissie of ten minste een geringe ziekteactiviteit met frequente controles als de doelstellingen niet worden gehaald. Veel studies (TICORA, CAMERA, BeST …) hebben de waarde van de ‘treat-to-target'-strategie bewezen en die strategie wordt dan ook al sinds meer dan tien jaar aangeraden door de EULAR en het ACR. Toepassing van die strategie gedurende 3 maanden in het reële leven (RA BIODAM-studie) verhoogt de waarschijnlijkheid van remissie te oordelen naar de DAS44 (HR = 1,19) of de DAS28-ECR (HR = 1,23). "En nochtans, aldus prof. Caporali, wordt die strategie slechts bij 59% van de consultaties gevolgd."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: