Congres  >   EADV 2022  >  Totale overleving daalt bij vitamine D-tekort bij melanoom

Totale overleving daalt bij vitamine D-tekort bij melanoom

16/09 - Patiënten met melanoom die een tekort aan vitamine D hebben, hebben een aanzienlijk slechtere algemene overleving dan degenen met hogere niveaus. Dit blijkt uit onderzoek waarvan de voorstelling van de resultaten gebeurde op het 31ste congres van de European Academy of Dermatology and Venereology.

Terwijl de vijfjaarsoverleving 90% bedroeg wanneer de vitamine D-serumniveaus boven een drempelwaarde van 10 ng/ml lagen, was dat 84% wanneer de niveaus daaronder lagen. Opmerkelijk is dat het verschil in totale overleving tussen degenen boven en onder de drempelwaarde groter leek te worden naarmate de tijd verstreek.

Dit onderzoek is een aanvulling op de bestaande evidentie dat "vitamine D-niveaus een belangrijke en onafhankelijke rol kunnen spelen in de overlevingsresultaten van patiënten", vertelde studieonderzoeker Dr. Inés Gracia-Darder aan Medscape Dermatology. "De belangrijke toepassing in de klinische praktijk zou zijn om te weten of vitamine D-suppletie de overleving van melanoompatiënten beïnvloedt", zei Dr. Gracia-Darder. Ze is als dermatoloog verbonden aan het universitaire ziekenhuis Son Espases in Mallorca (Spanje).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: