Behandeling van hiv-infectie/aids: overschakelen van een drievoudige combinatietherapie op de tweevoudige combinatietherapie dolutegravir/3TC. Welk effect op de dynamiek van de reservoirs?
De Belgische RUMBA-studie is de eerste studie die het effect van overschakeling van een drievoudige combinatietherapie op de tweevoudige combinatietherapiedolutegravir/3TC (2DR) op de dynamiek van de hiv-reservoirs heeft onderzocht. Die studie is uitgevoerd in aansluiting op de TANGO-studie, die de werkzaamheid van dat 2DR heeft aangetoond. Zo’n 2DR biedt overigens meerdere voordelen: de patiënt moet minder geneesmiddelen innemen, de levenskwaliteit verbetert en de viruslast blijft onmeetbaar laag (< 50 hiv-RNA-kopieën/ml). Maar dreigt het aantal virologische mislukkingen op lange termijn niet te stijgen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, heeft prof. Linos Vandekerckhove (UZ Gent), de dynamiek van de hiv-reservoirs onderzocht.
Prof. Linos Vandekerckhove (UZ Gent)
Sinds enkele jaren wordt alsmaar vaker een tweevoudige combinatietherapie (2DR) voorgeschreven in plaats van een klassiek 3/4DR. Het aantal patiënten met een virale lading < 50 kopieën/ml blijft hetzelfde, maar een tweevoudige combinatietherapie veroorzaakt minder bijwerkingen en minder medicamenteuze interacties en brengt minder kosten met zich mee. Dat is de conclusie van de TANGO-studie, die is uitgevoerd bij patiënten met een onmeetbaar lage virale lading die werden overgeschakeld van een drievoudige combinatietherapie op basis van TAF naar een tweevoudige combinatietherapie met DTG/3TC. De richtlijnen van de EACS 2019 beschouwen dat 2DR als een eerstelijnstherapie bij hiv-geïnfecteerde patiënten, ongeacht of ze al dan niet al worden behandeld. Is zo'n 2DR echter veilig op lange termijn? Analyse van de dynamiek van de hiv-reservoirs zou daar een antwoord op kunnen geven.
Wilt u de rest van dit artikel lezen?
Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen