Congres  >   HIV Glasgow 2022  >  Behandeling van hiv-infectie/aids: beantwoorden ‘long acting’ geneesmiddelen aan de verwachtingen van de patiënten?

Behandeling van hiv-infectie/aids: beantwoorden ‘long acting’ geneesmiddelen aan de verwachtingen van de patiënten?

Er is een tendens om de behandeling van hiv-infectie/aids te verlichten teneinde de therapietrouw en de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen. Eén mogelijkheid is overschakelen van geneesmiddelen die dagelijks per os worden ingenomen, naar een injecteerbaar langwerkend preparaat. Hoe reageren de patiënten daarop? Lopen ze dan risico op verlies van suppressie van het virus? Welke factoren voorspellen een eventuele virologische mislukking? De antwoorden op die vragen zijn gegeven in 2 presentaties op het laatste HIV Glasgow.

 Dr Celia Jonsson-Oldenbüttel, München, DE

Sinds enkele jaren wordt geprobeerd de behandeling van hiv-infectie/aids te verlichten. Eén mogelijkheid, die overigens haar waarde al heeft bewezen, is overschakeling van een drie- of viervoudige combinatietherapie op een tweevoudige combinatietherapie: geen verlies van werkzaamheid, handiger voor de patiënt (die dan minder pillen moet innemen) en minder bijwerkingen. Een andere mogelijkheid is een verandering van galenische vorm en overschakeling van een peroraal schema op injecties van een langwerkend product (long acting, LA) om de 2 maanden. De werkzaamheid van een injecteerbare behandeling is al bewezen in de fase III-studies FLAIR et ATLAS. Maar hoe is dat in het reële leven? Hoe evolueert de viruslast? Hoe reageren de patiënten?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: