Congres  >   HIV Glasgow 2022  >  Hiv-infectie/aids en vaccinatie tegen het sars-CoV-2: welk effect heeft een boosterprik op de immuunrespons en de viruslast?

Hiv-infectie/aids en vaccinatie tegen het sars-CoV-2: welk effect heeft een boosterprik op de immuunrespons en de viruslast?

Er is al veel gepubliceerd over de werkzaamheid van een boosterdosis na een complete vaccinatie in de algemene bevolking. Er is daar echter weinig over gepubliceerd bij hiv-geïnfecteerde patiënten. In een studie uitgevoerd in het reële leven had een boosterinjectie geen invloed op het aantal CD4-cellen en de viruslast. Een samenvatting van de presentatie van dr. Chiara Fedeli (Genève) op het laatste congress HIV Drug Therapy2022.

In een grootschalige studie uitgevoerd bij meer dan 600 000 patiënten bedroeg de werkzaamheid van een boosterprik, een derde dosis dus, van een vaccin tegen het sars-CoV-2 bij immunogedeprimeerde patiënten 43% tot 65%. De HR van ziekenhuisopname, invasieve beademing en overlijden bedroeg respectievelijk0,21, 0,25 en 0,17. Bij niet-immunogedeprimeerde patiënten bedroeg de HR respectievelijk0,13, 0,09en 0,13 (p <0,001), ongeacht de demografische kenmerken, de geografische streek, de comorbiditeit, de werking van het immuunsysteem, een eerdere sars-CoV-2-infectie en de tijd die was verlopen sinds de volledige vaccinatie. Deze nieuwe studie heeft het effect van de boosterdosis op het aantal CD4-cellen en de viruslast (hiv-RNA) onderzocht.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: