Congres  >   HIV Glasgow 2022  >  Nieuwe hiv-infecties in België: meestal mensen met een riskant gedrag …

Nieuwe hiv-infecties in België: meestal mensen met een riskant gedrag …

Volgens deze Belgische enquête worden de meeste diagnosen van hiv-infectie/aids in België gesteld bij mensen die een hoog risicogedrag aan de dag leggen: meerdere sekspartners, drugsgebruik, beperkt gebruik van een condoom. Al even verontrustend is het feit dat pre-expositieprofylaxe weinig bekend is en dus weinig wordt gebruikt. Er is dus nog werk aan de winkel bij de preventie in risicogroepen.

Ondanks alles wat er in ons land gebeurt inzake preventie en behandeling van hiv-infectie/aids, daalt het aantal nieuwe gevallen van hiv-infectie in België de laatste jaren maar traag, volgens het laatste rapport van Sciensano.

De enquête is uitgevoerd om na te gaan welke factoren verantwoordelijk zijn voor de overdracht van het hiv in België, en welke mensen het meeste kans lopen te worden besmet of anderen te besmetten. De enquête is uitgevoerd in samenwerking met de 8 Belgische referentiecentra bij 77 patiënten, die tussen mei 2018 en februari 2021 zijn gerekruteerd. De gemiddelde leeftijd was 37,8 jaar. 71,4% waren mannen die seks hadden met mannen (MSM), 15,6% heteroseksuele vrouwen en 13% heteroseksuele mannen. Wat de screening betreft, 64,1% was het laatste jaar voor de enquête minstens één keer getest. Met een vragenlijst werd informatie verzameld over de chronologie van de hiv-infectie, de tijd tussen de infectie en de diagnose, het gedrag van de respondenten (aantal screeningtests, aantal diagnosen van seksueel overdraagbare infecties, de gebruikte preventieve middelen, alcoholverslaving, drugsverslaving) en andere elementen zoals een begeleidende depressie en melding van de hiv-infectie aan de partner.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: