Congres  >   HIV Glasgow 2022  >  Injecteerbare tweevoudige combinatietherapie: de zorgverstrekkers krijgen er mettertijd meer vertrouwen in

Injecteerbare tweevoudige combinatietherapie: de zorgverstrekkers krijgen er mettertijd meer vertrouwen in

Er is nu een nieuwe antiretrovirale behandeling te verkrijgen, bestaande in twee antiretrovirale middelen, namelijk rilpivirine en cabotegravir, die om de twee maanden worden geïnjecteerd. Veel patiënten vinden dat een aantrekkelijk behandelingsschema. Hoe verloopt de overschakeling van een dagelijkse perorale behandeling op een injecteerbare tweevoudige combinatietherapie? In de CARISEL-studie, die op het congres HIV Glasgow 2022 is gepresenteerd, waren de zorgverstrekkers, die de injecties moesten toedienen, in het begin wat argwanend, maar die reserves zijn gaandeweg verminderd [1].

Bij het starten van de nieuwe injecteerbare tweevoudige combinatietherapie waren de zorgverstrekkers, die de injecties moesten toedienen, nogal argwanend (twijfels over het risico op opduiken van resistentie in geval van een slechte therapietrouw, onvoldoende personeel om de injecties toe te dienen, problemen om een afspraak te maken conform het behandelingsschema, pijn op de plaats van injectie …), maar na een jaar waren die reserves duidelijk verminderd. Dat blijkt uit één van de delen van de CARISEL-studie, die heeft onderzocht wat de optimale omstandigheden zijn voor overschakeling van een orale behandeling op injecties bij hiv-geïnfecteerde patiënten.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: