Congres  >   CROI 2023  >  Behandeling van hiv/aids: 90% van de patiënten tevreden over injecteerbare tweevoudige combinatietherapie

Behandeling van hiv/aids: 90% van de patiënten tevreden over injecteerbare tweevoudige combinatietherapie

De SOLAR-studie(1) heeft de non-inferioriteit (in termen van aantal patiënten met een onmeetbaar lage viruslast) van tweemaandelijkse injecties van cabotegravir/rilpivirine (CAB/RPV) ten opzichte van een drievoudige combinatietherapieBIC/FTC/TAF per os na 12 maanden aangetoond. De injecties werden goed verdragen. Een aantal patiënten heeft reacties op de prikplaats vertoond, maar die hadden geen negatieve invloed op de therapietrouw. Te oordelen naar de tevredenheidsscore opteerde 90% van de patiënten voor dat preparaat omdat ze de psychische belasting van medicatie die dagelijks per os moet worden ingenomen, toch zwaar vonden.

Hiv-geïnfecteerde patiënten moeten levenslang medicatie per os innemen. Ze hebben dan ook reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkeling van het langwerkende combinatiepreparaat bestaande in cabotegravir (Vocabria®), een NSTI, en rilpivirine(Rekambys®), een NNRTI, dat om de 2 maanden wordt geïnjecteerd. De fase III-studies FLAIR en ATLAS hebben aangetoond dat het percentage patiënten met een onmeetbaar lage viruslast niet lager was met de injecties dan met een perorale behandeling. Een perorale behandeling is toch een flinke belasting en kan stigmatiserend werken. Meerdere studies hebben aangetoond dat seropositieve patiënten bang zijn dat het zou uitkomen dat ze seropositief zijn als iemand hun geneesmiddelen zou ontdekken. Ze zijn ook bang een tablet te vergeten of te vergeten dat ze rekening moeten houden met de maaltijden of ze verdragen niet meer dat ze dagelijks aan hun ziekte worden herinnerd.
 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: