Congres  >   EHRA 2023  >  Slokdarmfistel: diagnose met CT-scan en chirurgische behandeling

Slokdarmfistel: diagnose met CT-scan en chirurgische behandeling

Een slokdarmfistel is een zeldzame, maar ernstige complicatie bij katheterablatie wegens atriumfibrillatie. De sterfte is hoog. Ten dele omdat het zo’n zeldzame complicatie is, is het moeilijk cijfers te vinden over de incidentie, de behandeling en de resultaten ervan.

De zeer grote POTTER AF-studie (Prognosis Following Oesophageal Fistula Formation in Patients Undergoing Catheter Ablation for AF) heeft wat meer gegevens ter zake opgeleverd. De sterfte was 65,8% en er werd significant veel tijd verloren bij het stellen van de diagnose. Volgens de resultaten is de wijze waarop dat gebeurt, van kritiek belang voor de overleving.

Prof. dr. Roland Tilz van het Universitaire Hartcentrum in Lübeck, Duitsland, zei tijdens de presentatie van de studie op het congres van de European Heart Rhythm Association (EHRA) 2023 in Barcelona: "Ik beloof u dat u na het zien van deze presentatie zeer duidelijk zult weten hoe u een diagnose van slokdarmfistel moet stellen en hoe u die patiënten moet behandelen."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: