Congres  >   WONCA 2023  >  Burn-out van huisartsen na COVID-19: een realiteit, die te weinig is onderzocht

Burn-out van huisartsen na COVID-19: een realiteit, die te weinig is onderzocht

COVID-19 heeft negatieve weerslag gehad op de gezondheid van de bevolking (angst en depressie), hoewel de pandemie geleidelijk aan is afgezwakt, maar ook op die van de gezondheidswerkers (angst en depressie, burn-out, posttraumatische stressstoornis). Ook in Frankrijk heeft covid negatieve invloed gehad op de geestelijke gezondheid van de eerstelijnslijnswerkers onder wie de huisartsen.

Er is daar echter weinig of geen longitudinaal onderzoek over uitgevoerd bij gezondheidswerkers. De studie, die Xavier Humbert (Caen, Frankrijk) heeft gepresenteerd, heeft de psychologische impact (stress, bunr-out en zelfredzaamheid) van de covidpandemie bij huisarten in Basse-Normandie onderzocht.

Een longitudinale studie van 2020 tot 2021

Deze epidemiologische, longitudinale, observationele, beschrijvende en prospectieve studie is uitgevoerd bij huisartsen met een praktijk in le Calvados, la Manche en l'Orne. De onderzoekers hebben daarvoor 4 gevalideerde vragenlijsten voor psychologische zelfevaluatie gebruikt: de ‘perceived stress scale' (PSS), de ‘Impact of Events Scale-revised' (IES-R), de ‘Maslach Burnout Inventory' (MBI) en de algemene schaal van zelfredzaamheid (GSES, General Self-Efficacy Scale).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: