Congres  >   BSC 2020  >  Cardiale revalidatie helpt mensen met hartprobleem sneller weer aan het werk (BSC congres)

Cardiale revalidatie helpt mensen met hartprobleem sneller weer aan het werk (BSC congres)

BRUSSEL 13/02 - Een cardiaal revalidatieprogramma blijkt erg gunstig voor hartpatiënten die snel opnieuw aan het werk willen. Uit een studie van de Belgian working group of cardiovascular prevention and rehabilition (BWGCPR) blijkt dat 85 procent van de patiënten die dit programma volgden, al binnen een jaar weer op de werkvloer stond. De resultaten werden donderdag bekendgemaakt op de 39ste editie van het jaarlijkse congres van de Belgian Society of Cardiology (BSC) in Brussels Expo.

In vier Belgische revalidatiecentra namen 330 hartpatiënten deel aan de studie. Tijdens de revalidatie volgden de hartpatiënten twee tot drie sessies per week die bestaan uit fysieke training zoals kinesitherapie, maar ook het aanpakken van risicofactoren zoals een hoge cholesterol of roken.

Die cardiale revalidatie blijkt dus effect te hebben. Van de 85 procent die na een jaar het werk hervatte, was zelfs 67 procent al volledig of gedeeltelijk opnieuw aan het werk tijdens het verloop van het revalidatieprogramma.

Toch stelt het onderzoek dat er met verschillende factoren rekening moet worden gehouden. Ook de psychosociale factoren zoals depressie en angst spelen een belangrijke rol.

Jaarlijks krijgen 15.000 Belgen een hartaanval en 35 tot 45 procent van hen was nog aan het werk toen die optrad.

"We moeten naar een aanpak gaan waar de patiënt centraal staat en een goede communicatie tussen de cardioloog, huisarts en arbeidsgeneesheer erg belangrijk is", stelt professor Marc Claeys. "We moeten vroeg beginnen praten met de patiënt over de terugkeer naar de job, zelfs al in het ziekenhuis", besluit hij. 

VDH/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: