MediQuality

Klinisch casus - Een vrouw met colitis ulcerosa en een iatrogeen sarcoom

Actualiteit

KEULEN (DUITSLAND) 02/12 Als patiënten met colitis ulcerosa gedurende langere tijd worden behandeld met immunomodulerende of immunosuppressieve geneesmiddelen, moet op de mogelijkheid van de ontwikkeling van een iatrogeen HHV8-geassocieerd Kaposisarcoom worden gelet, adviseren patholoog dr. Anne Kristin Fischer van de Universiteit van Keulen en haar collega's. De aanleiding tot de aanbeveling is de ziektegeschiedenis van een 45-jarige vrouw met colitis ulcerosa.

Voeding

Welke invloed heeft een vetrijk dieet op pijnprikkels?

Voeding

Die vraag stelde zich een Amerikaans team van wetenschappers. Hun conclusie? Een korte blootstelling aan een vetrijk dieet kan leiden tot pijnprikkels, zelfs als er geen voorafgaand letsel is of een aandoening, zoals diabetes of obesitas. Of hoe een bepaald dieet al kan volstaan om bepaalde pijnprikkels te ervaren.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Congres

MeerMeer

Wat gebeurt er als artsen en patiënten elkaar onderbreken?

Medisch

De afgelopen 50 jaar is het model voor de arts-patiëntinteractie geleidelijk geëvolueerd van een door de arts geleid, autoritair model (paternalistisch) naar een samenwerking tussen arts en patiënt (partnership, beheer). Communicatie is essentieel voor deze relatie. De laatste jaren wordt steeds meer de nadruk gelegd op het optimaliseren van de communicatie van de arts tijdens klinische consultaties met als doel patiëntgerichte zorg te bieden. Vaak onderbreken artsen en patiënten elkaar tijde...

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: