Medisch  >  Doen NSAIDs het effect van bisfosfonaten op het bot teniet?

Doen NSAIDs het effect van bisfosfonaten op het bot teniet?

NEW YORK 09/05 – Nieuw onderzoek suggereert dat niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) de effecten van bisfosfonaten op het bot zouden tegengaan.

Een exploratieve post-hoc analyse van gegevens van een gerandomiseerde klinische studie (RCT) toonde aan dat vrouwen die clodronaat plus een NSAID gebruikten, een gecorrigeerd 49% hoger risico op osteoporotische fracturen hadden dan vrouwen die clodronaat zonder NSAIDs gebruikten, rapporteren de onderzoekers in de Journal of Bone and Mineral Research.

"In de RCT waarop we ons hebben gebaseerd om deze analyse uit te voeren, konden we corrigeren voor vele andere variabelen die een impact hebben op de botgezondheid en die verschillend kunnen zijn tussen NSAID-gebruikers en niet-gebruikers," verklaarde Dr. Eugene McCloskey van de University of Sheffield, in het VK, via e-mail aan Reuters Health.

"Het was geruststellend dat er geen effect was in de placebogroep van de studie," voegde hij eraan toe. "Maar de negatieve impact van NSAIDs op de werking van het bisfosfonaat was verrassend."

In de originele klinische studie werden 5.212 vrouwen van 75 jaar of ouder uit Sheffield en omgeving ingesloten. Exclusiecriteria waren onder meer bewijs van metabole botziekte, calciumstoornissen en andere potentiële verstorende factoren.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: