Medisch  >  De 'Mount Everest' van bacteriën ontdekt in Caribische moerassen

De 'Mount Everest' van bacteriën ontdekt in Caribische moerassen

De grootste bekende bacterie - een vermicelli-vormig organisme dat werd ontdekt in ondiepe mangrovemoerassen in de Caraïben en groot genoeg is om met het blote oog te zien - herdefinieert wat mogelijk is voor bacteriën, de oudste levensvorm op aarde.

Wetenschappers zeiden donderdag dat de bacterie, genaamd Thiomargarita magnifica, niet alleen opmerkelijk is vanwege haar grootte - kolossaal voor een eencellig organisme met een lengte tot ongeveer 2 cm - maar ook omdat haar interne architectuur anders is dan deze van andere bacteriën.

Het DNA, de blauwdruk van een organisme, zweeft niet vrij in de cel zoals bij de meeste bacteriën, maar zit in talrijke kleine membraangebonden zakjes. Membraangebonden structuren in cellen worden organellen genoemd.

"Ze is duizenden keren groter dan bacteriën van normale grootte. Deze bacterie ontdekken is net alsof je een mens zo groot als de Mount Everest ontdekt," zei marien bioloog Jean-Marie Volland van het Joint Genome Institute en het Laboratory for Research in Complex Systems van het Amerikaanse Department of Energy in California, co-leader van de studie die in het tijdschrift Science werd gepubliceerd.

De bacterie werd gevonden op verschillende locaties in Guadeloupe, een Franse archipel in het Caribisch gebied. Ze werd voor het eerst gezien in het zwavelrijke water van een moeras van Guadeloupe door Olivier Gros, microbioloog van de Université des Antilles en co-leader van de studie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: