Medisch  >  COVID-19: Kinderartsen roepen op alle kinderen op 1 september voltijds naar school te laten gaan

COVID-19: Kinderartsen roepen op alle kinderen op 1 september voltijds naar school te laten gaan

BRUSSEL 12/08 - Kinderartsen en -experts, verenigd in de 'Belgian Pediatric Covid-19 Task Force', zien geen enkele medische reden die een volledige heropstart op 1 september van de scholen onmogelijk zou maken. In een open brief woensdag vragen deze experten om van de heropening van de scholen de belangrijkste prioriteit te maken. "De leerplicht en het leerrecht moeten worden opgeëist. Een werking van 50 en zelfs 80 procent is NIET voldoende. Afstandsonderwijs is NIET voldoende. Een theoretisch draaiboek is NIET voldoende."

In de komende dagen wordt er een beslissing genomen over de heropening van de scholen en hoe de heropstart er voor de leerlingen in België concreet zal uitzien. In de exitstrategie van Covid-19 werd er veel geïnvesteerd in subsidies aan bedrijven, uitkeringen, tijdelijke werkloosheid. Bedrijven snel heropenen en de economie opnieuw op gang trekken waren prioritair. Het onderwijs en de noden van kinderen en jongeren kwamen pas in een latere fase aan de orde.

"In België leven meer dan 2,3 miljoen kinderen en jongeren, jonger dan 18 jaar. Zij zijn onze toekomst. En die toekomst van onze jeugd zetten wij als maatschappij serieus op het spel wanneer we niet dringend en resoluut de kaart van de kinderen en jongeren trekken. De volledige heropstart van de scholen speelt daarin een centrale factor", aldus de open brief.

"Uit heel wat wetenschappelijk en epidemiologisch onderzoek weten wij dat voor kinderen en jongeren de gezondheidsrisico's minimaal zijn en de overdracht van COVID-19 beperkt is. Ondersteund door de recentste internationale wetenschappelijke inzichten vragen wij om van de heropening van de scholen de belangrijkste prioriteit te maken. De scholen moeten de middelen, zowel logistiek als qua personeel, krijgen zodat het haalbaar is volledig open te gaan en voltijds onderwijs voor ALLE kinderen aan te bieden."

Het gaat volgens de experten niet enkel om leervaardigheden, feitenkennis en vakkennis. "Minstens zo belangrijk zijn de andere functies die een school vervult (dagstructuur en -invulling, sociaal contact, spelen, enz.)."

De Task Force, met kinderartsen, -psychiaters, -psychologen en -verpleegkundigen, stelt algemene hygiënemaatregelen voor op maat van de doelgroep en de context op school: geen 1,5 m afstand nodig tussen leerlingen onderling, binnenskamers in hun klasbubbel, en in openlucht binnen hun jaarbubbel (maar wel tussen leerlingen en volwassenen en tussen volwassenen onderling). Verder pleit de groep voor 'rationeel mondmaskergebruik' voor de oudere leeftijdsgroepen (+12 jaar) zoals algemeen aanbevolen, bijvoorbeeld in beweging buiten de klas- of jaarbubbel.

De andere hygiëneadviezen blijven van kracht: thuis blijven bij ziektesymptomen, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog of papieren zakdoek, op regelmatige basis verluchten en schoonmaken van oppervlakken.

GEL • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: