Medisch  >  "Please stand up and move", nieuwe campagne van Belgische cardiologen tegen sedentariteit

"Please stand up and move", nieuwe campagne van Belgische cardiologen tegen sedentariteit

BRUSSEL 12/04 - Covid-19, lockdown en telewerk hebben geleid tot een spiraal van sedentaire levensstijl die al sterk aanwezig is in ons dagelijks leven. Beschouwd als de vierde risicofactor voor overlijden in de wereld, kan het uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarom organiseert de Belgische Cardiologische Liga haar derde editie van "Please stand up and move", een sportprogramma ontwikkeld door Belgische cardiologen en aangepast aan elke persoon die weinig beweegt.

Eén doel: de strijd tegen sedentariteit aangaan, die verband houdt met de lockdown en telewerk.

Bedrijven en particulieren worden daarom uitgenodigd om zich in te schrijven om op te staan en actief te zijn van 19 tot en met 2 mei 2021 via de website Please Stand Up and Move.

Bij telewerken brengen we gemiddeld 8 uur per dag meestal zittend door. De hele dag stil zitten aan uw bureau is echter niet zonder gevaar voor uw gezondheid. Volgens een recent gepubliceerde studie wordt lichamelijke inactiviteit geassocieerd met een toename van 24% van het risico op fatale hart- en vaatziekten, een toename van 16% van het risico op een beroerte en een toename van 42% van het risico op diabetes. De WHO luidt de alarmbel. Elk jaar sterven 3,2 miljoen mensen als gevolg van een zittende levensstijl. De WHO heeft daarom zijn aanbevelingen gepubliceerd met betrekking tot dit probleem van een zittende levensstijl, versterkt door de lockdown. De organisatie raadt 150 minuten lichamelijke activiteit met matige intensiteit of 75 minuten lichamelijke activiteit met hoge intensiteit per week aan, of een combinatie van beide. Deze aanbevelingen kunnen thuis worden uitgevoerd, zonder speciale apparatuur en met beperkte ruimte. Op basis van deze aanbevelingen en in samenwerking met Belgische cardiologen werd de campagne "Please stand up and move" ontwikkeld.

Voor het derde jaar op rij zet de Belgische Cardiologische Liga zich in om de strijd aan te gaan tegen sedentariteit met de campagne "Please stand up and move". Dit evenement biedt gedurende 2 weken een sportprogramma aan, ontworpen door cardiologen en aangepast aan 3 verschillende niveaus: sportief - inactief - beginner. Deze actie vindt plaats op afstand van 19 april tot 2 mei 2021. Het programma bestaat uit video's om elke dag te bekijken, ingedeeld naar trainingsintensiteit: laag, gemiddeld of hoog. Deze actie is daarom geschikt voor alle niveaus en heeft tot doel aan te tonen dat beweging eenvoudig en toegankelijk is en een integraal onderdeel moet zijn van de gezonde levensstijl van ieder van ons.

Professor Antoine Bondue, cardioloog en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de Belgische Cardiologische Liga: "In België hadden we in 2019 al dat meer dan één op de drie volwassenen die sedentair was. Omdat telewerken in deze tijden van pandemie verplicht werd, was het voor ons cardiologen, essentieel om rond deze campagne te mobiliseren om het bewustzijn te vergroten en de zittende levensstijl te bestrijden door een sportprogramma aan te bieden dat aan iedereen is aangepast. In het licht van deze groeiende stille dreiging moeten we het grote publiek van alle leeftijden blijven informeren over het belang van lichaamsbeweging en de gezondheidsvoordelen ervan.

Belgische Cardiologische Liga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: