Medisch  >  "Duidelijk effect heropening scholen in besmettingscijfers" (Sciensano)

"Duidelijk effect heropening scholen in besmettingscijfers" (Sciensano)

BRUSSEL 23/04 - In de besmettingscijfers van het coronavirus is al een duidelijk effect te zien van de heropening van de scholen na de paasvakantie. Dat zegt gezondheidsinstituut Sciensano. Binnen enkele dagen zal de trend in de cijfers weer de hoogte ingaan, luidt het.

Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in de dagelijkse rapporten van Sciensano ligt voorlopig nog lager dan vorige week. Vrijdag staat er -8 procent op de tabellen, met een over zeven dagen gemeten gemiddelde van 3.578 besmettingen per dag.
 
Die dalende trend zal omkeren, weet Sciensano. Sinds maandag gaan de dagcijfers immers opnieuw duidelijk de hoogte in. "De stijging wordt volledig gedreven door de toename van nieuw vastgestelde besmettingen bij kinderen en tieners, in lijn met de toename van het aantal uitgevoerde testen na de heropening van de scholen."
 
Bij kinderen en tieners is er al een toename van de besmettingen te zien met respectievelijk 4 en 8 procent, zegt Sciensano. Bij de andere leeftijdsgroepen zijn er nog dalingen. De meeste besmettingen ziet het agentschap voorlopig nog bij twintigers.
     
De cijfers van de ziekenhuisopnames bewegen ondertussen amper. Tussen 16 en 22 april telde Sciensano elke dag gemiddeld 240 nieuwe opnames, ongeveer evenveel als een week eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is wel weer onder 3.000 gezakt: het zijn er nog 2.989, van wie er 910 intensieve zorg nodig hebben.
 
De toestand in de ziekenhuizen is precair, luidde het op een persconferentie van het Crisiscentrum. Er zijn niet meer in alle ziekenhuizen bedden voor intensieve zorg beschikbaar en het personeel werd gevraagd om langer te werken. 

INT, GEN, HED, MIF, PMI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: