Medisch  >  Cocid-19 : Al in juli kan 7O% volwassen Europeanen gevaccineerd zijn (von der Leyen)

Cocid-19 : Al in juli kan 7O% volwassen Europeanen gevaccineerd zijn (von der Leyen)

BRUSSEL 23/04 - De Europese vaccinatiecampagne wordt versneld. Al in juli zullen de EU-landen over voldoende vaccins tegen COVID-19 beschikken om 70% van de volwassen bevolking in te enten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd tijdens een bezoek aan Pfizer in Puurs.

Tot nu was de doelstelling om 70% van de volwassen Europeanen tegen het einde van de zomer gevaccineerd te hebben. Dat moet het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames terugdringen en Europa op weg zetten naar groepsimmuniteit. Maar dankzij de versnelde productie en leveringen van het Pfizer/BioNTech-vaccin maakt von der Leyen zich sterk dat die deadline al in juli kan worden gehaald. Ze zet zich daarmee op de lijn van haar commissaris voor Interne Markt Thierry Breton. De Fransman had eerder al 14 juli als streefdatum naar voren geschoven.
 
Pfizer-topman Albert Bourla zette de cijfers vrijdag nog eens op een rijtje. Zijn bedrijf heeft er zich samen met zijn Duitse partner BioNTech toe geëngageerd tegen het einde van 2021 600 miljoen dosissen te leveren aan de EU. Vandaag werden er al meer dan 100 miljoen bezorgd, tegen het eind van juni moeten dat er 250 miljoen zijn. "We zijn goed op weg om onze doelstellingen te overtreffen", zei Bourla. Zo heeft Pfizer de snelheid waarmee het een dosis produceert op kunnen trekken van 110 dagen naar 60. Bovendien heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het licht op groen gezet voor een capaciteitsverhoging van de fabriek in Puurs met 20%. "Vanaf mei zullen we alleen hier 100 miljoen doses per maand kunnen produceren", zei Bourla.
 
Von der Leyen voegde eraan toe dat de onderhandelingen met Pfizer over een bijkomende bestelling van 1,8 miljard dosissen bijna afgerond zijn. Het gaat om zogenaamde boostershots die de immuniteit van de bevolking nog verder kunnen verhogen, aangepast zijn aan de nieuwe virusvarianten en die, indien nodig en veilig bevonden, ook aan kinderen en tieners kunnen worden toegediend. Die vaccins zouden vanaf eind 2021 tot in 2023 geleverd worden.
 
"Aan het begin van onze vaccinatiecampagne kenden we moeilijkheden, maar door onze brede vaccinportfolio en dankzij sterke en betrouwbare leveranciers als Pfizer/BioNTech hebben we het tij kunnen keren", zei von der Leyen. Het belangrijkste vaccin voor de Europese campagne wordt in Puurs gemaakt, zei ze. Volgens von der Leyen is België een "vaccine powerhouse".
 
Ook premier Alexander De Croo nam aan het bezoek deel. Hij noemde de capaciteitsverhoging in Puurs er een van "bijbelse proporties". "Ik hoop dat dit de start is van een groter vertrouwen in het Europees project. Dit is het moment dat we moeten kijken naar wat beter kan, maar dat we ook geen schrik mogen hebben om te bekijken wat we goed hebben gedaan, om van daaruit verder te gaan." 

BIN, POL, GEJ, RBR • AFP

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: