Medisch  >  Covid-19 : De Croo wil geen evolutie naar "pasjesmaatschappij"

Covid-19 : De Croo wil geen evolutie naar "pasjesmaatschappij"

BRUSSEL 12/05 - Premier Alexander De Croo past voor een evolutie naar een "pasjesmaatschappij", waarbij je voor alles en nog wat een pasje zal nodig hebben. "Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje", verklaarde de eerste minister woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

De premier kreeg vanuit verschillende fracties vragen voorgeschoteld over de verregaande versoepelingen die dinsdag tijdens het Overlegcomité voor de komende maanden werden vooropgesteld. Vanuit de meerderheid werd vooral tevreden vooruitgeblikt. Toch gaf Melissa Depraetere (Vooruit) aan "een beetje met een bang hartje" vooruit te kijken. "Zoveel versoepelen brengt risico's met zich mee", aldus Depraetere, die polste naar de inzet van tests op grote evenementen.

Premier De Croo noemde het geen moment van euforie, maar van "verantwoordelijkheid, voorzichtigheid en vertrouwen". De versoepelingen gebeuren stap voor stap en progressief, met steeds een oog gericht op de epidemiologische situatie en de vaccinatie. Hij merkte op dat tegen 9 juni 2,2 miljoen mensen bijkomend een vaccin zullen hebben gekregen, terwijl het tempo van de vaccinaties vandaag bij ons hoger ligt dan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 
"Het is niet omdat er risico's zijn, dat die ons ervan moeten weerhouden vooruit te kijken. Een aangename zomer organiseer je niet twee weken op voorhand", aldus De Croo. Stapsgewijs opnieuw een sociaal en economisch leven heropbouwen op een doordachte, veilige en verantwoorde manier, is "beter dan een aanpak van onmogelijkheden."
 
De premier benadrukte nodig dat het Covid Safe Ticket, waarmee vanaf 13 augustus festivals en andere massa-evenementen opnieuw moeten kunnen doorgaan, enkel zal gelden voor evenementen waarvoor de overheid aangeeft dat het moet en dat het duidelijk beperkt zal zijn in de tijd. En het Digital Green Certificate kan voor de premier enkel worden aangewend om te reizen. "Ik wil geen maatschappij die evolueert naar een pasjesmaatschappij, waarbij je een pasje nodig hebt om naar de kapper te gaan. Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje", aldus de premier, die niet wil opschuiven naar een permanente controlemaatschappij.
 
Op de oppositiebanken laakten Vlaams Belang en N-VA de communicatie van de regering over de plexischermen in de horeca. Peter De Roover (N-VA) wilde weten of de cafés en restaurants die bij de opening binnen zullen mogen gebruiken. De premier bleef het antwoord op die vraag schuldig. 

CP Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: