Medisch  >  Covid-19: 2de kort geding zelfde groep burgers tegen coronamaatregelen ook in beroep afgewezen

Covid-19: 2de kort geding zelfde groep burgers tegen coronamaatregelen ook in beroep afgewezen

BRUSSEL 13/05 - Het tweede kort geding dat een groep burgers had ingesteld tegen de coronamaatregelen is nu ook door het Brusselse hof van beroep afgewezen.

Volgens het hof van beroep is de zaak niet langer hoogdringend en tonen de eisers, gelet op de tussengekomen versoepelingen, niet meer aan dat ze persoonlijk en concreet geraakt worden door de maatregelen. Dat meldt de persmagistraat van het hof van beroep. Een eerder kort geding, uitgaand van een deel van dezelfde groep mensen, werd ook afgewezen, zowel door de kortgedingrechter als door het hof van beroep.

Meer dan 400 mensen hadden geëist dat de beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor hen zouden opgeheven worden, omdat die volgens hen hun mensenrechten schonden en geen enkel effect hadden op de verspreiding van het virus. Zo eisten de 434 personen en ondernemingen onder meer dat ze zich niet meer zouden moeten houden aan de avondklok, dat ze de social distancing niet meer zouden moeten respecteren, dat ze opnieuw contactberoepen zouden mogen uitoefenen en winkels en horecazaken zouden mogen openen of bezoeken.

De rechter in eerste aanleg wees die vorderingen af, omdat hij van oordeel was dat hij geen rechtsmacht had. Volgens de rechter probeerden de eisers immers, door de afschaffing van deze maatregelen te vragen voor hen alleen, in werkelijkheid de afschaffing van de maatregelen in hun geheel te bekomen, en dat was een beslissing die enkel toekomt aan de Raad van State, oordeelde de rechtbank. De eisers gingen in beroep maar vingen ook daar bot.

"Het hof stelt dat het wel degelijk rechtsmacht heeft om deze zaak te beoordelen maar dat de zaak op het moment van de uitspraak niet langer urgent is", zegt persmagistraat Peter Hartoch, "en dat de appellanten, gelet op de tussengekomen versoepelingen, onvoldoende aantonen persoonlijk en concreet geraakt te worden door de door hen bestreden maatregelen om die in een kortgeding procedure te laten schorsen."

BIN/ALG/COR230/VOC • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: