Medisch  >  Jonge vrouw overleden na toediening Johnson & Johnson-vaccin: ministers van Volksgezondheid passen vaccinatiestrategie aan

Jonge vrouw overleden na toediening Johnson & Johnson-vaccin: ministers van Volksgezondheid passen vaccinatiestrategie aan

BRUSSEL 26/05 - Er is in België een jonge vrouw overleden na toediening van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat melden de ministers van Volksgezondheid.

"De patiënt is onder de 40 jaar en werd gevaccineerd via haar (buitenlandse) werkgever, dit wil zeggen buiten de Belgische campagne om", laten de ministers van Volksgezondheid vandaag weten in een persmededeling. 

Wat is er juist gebeurd?

Eind vorige week heeft het FAGG een melding ontvangen van een opgenomen patiënt met ernstige trombose en verlaagde bloedplaatjes. Op 21.05.2021 is deze patiënt overleden.

"Er werd meteen contact opgenomen met leidinggevenden van het EMA met de vraag om het verband tussen het overlijden en toediening van het vaccin zo snel als mogelijk te evalueren", lieten de ministers nog weten na afloop van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) die vandaag bijeen kwam. Bijkomend stelden ze de vraag of het mogelijk zou zijn om ook voor dit vaccin een benefit risk analyse te maken in functie van de leeftijd.

Vaccinatiestrategie aangepast

In afwachting van die EMA-evaluatie heeft het IMC Volksgezondheid alvast beslist het vaccin voorlopig niet te gebruiken voor mensen onder de 41 jaar. Het IMC handhaaft wél de beslissing om J&J prioritair te blijven gebruiken voor de thuisvaccinatie van ouderen en voor de vaccinatie van een aantal precaire groepen zoals daklozen en mensen zonder papieren. Daar biedt de toediening van slechts één dosis een belangrijk voordeel en is er vaak geen werkzaam alternatief. 

Impact op vaccinatiecampagne?
 
Ons land heeft in totaal zowat 1,4 miljoen vaccins bij Johnson & Johnson besteld, maar daarvan zijn er nog maar 143.000 geleverd. Tot nu toe waren er om en bij de 40 000 toedieningen en 80% daarvan heeft plaatsgevonden bij personen boven de 45 jaar.
 
"Met het verder toenemend aantal Pfizer/BioNTech en Moderna vaccins die geleverd worden vanaf de maand juni, zullen deze worden voor de 18-40 jarigen. De impact op korte termijn is zeer beperkt", klinkt het bij de ministers.

MediQuality

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: