Medisch  >  Covid-19: G7 zal miljard doses van coronavaccin aan arme landen bezorgen

Covid-19: G7 zal miljard doses van coronavaccin aan arme landen bezorgen

CARBIS BAY 11/06 - De G7-landen zullen in de strijd tegen de coronapandemie minstens een miljard vaccindoses ter beschikking stellen van arme landen. De reeds geproduceerde vaccins zullen worden verdeeld en de productie van nieuwe vaccins zal worden gefinancierd, meldt de Britse regering in de nacht van donderdag op vrijdag.

Volgens de verklaring willen de staatshoofden en regeringsleiders ook een plan uitwerken om de productie van vaccins uit te breiden. Het doel is "een einde te maken aan de pandemie" tegen 2022, aldus Downing Street in een verklaring
 
De Britse premier Boris Johnson kondigde aan dat zijn land 100 miljoen doses zal geven. Die heeft het land op overschot. Het merendeel zal verdeeld worden via Covax, het mechanisme dat vaccins toegankelijk wil maken voor armere landen. De eerste vijf miljoen doses zouden tegen eind september in de andere landen geleverd worden, terwijl de overige 95 miljoen in de loop van volgend jaar beschikbaar zullen zijn.
 
Het Verenigd Koninkrijk had enorme hoeveelheden doses opgeslagen, veel meer dan nodig was om zijn bevolking twee keer te vaccineren. Tot dusver heeft het land nauwelijks vaccins uitgevoerd, wat tot scherpe kritiek leidde.
 
"Dankzij het succesvolle vaccinatieprogramma van het Verenigd Koninkrijk kunnen we nu een deel van onze overtollige doses delen met degenen die ze nodig hebben", aldus Johnson. Dit is een belangrijke stap om het virus te verslaan, zei hij.
 
Eerder had de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd dat de Verenigde Staten uiterlijk eind juni 2022 in totaal 500 miljoen vaccindoses zouden doneren. Die worden meegeteld bij de een miljard doses van de G7. 

Belga News

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: