Medisch  >  Covid-safe reizen in hele EU met coronacertificaat

Covid-safe reizen in hele EU met coronacertificaat

BRUSSEL 27/06 - Al sinds midden juni is het coronacertificaat in ons land beschikbaar, maar het is pas vanaf 1 juli dat het geldig wordt in alle EU-landen. Het zogenaamde EU Digital COVID Certificate is intussen al een tiental dagen beschikbaar via verschillende platformen van de Belgische overheid, zoals de app CovidSafeBE, mijngezondheid.be of andere regionale websites zoals mijnburgerprofiel.be.

Iedereen die ouder is dan zes jaar zal vanaf 1 juli een coronacertificaat nodig hebben om vlot te kunnen reizen binnen de Europese Unie. Voor 1 juli gelden nog de oude regels. Het certificaat toont aan dat je "Covid-safe" bent en dat je dus gevaccineerd bent, getest of hersteld bent van het coronavirus.

Er kunnen drie types certificaten opgevraagd worden. Het vaccinatiecertificaat geeft aan wanneer iemand gevaccineerd werd en is een jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum. Mensen die minstens elf dagen hersteld zijn na een positieve coronatest zullen een herstelcertificaat kunnen aanvragen. Dat certificaat is 180 dagen geldig, vanaf de afname van de test. 

Het testcertificaat bewijst dat een coronatest negatief was en is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen regels rond coronatesten wel afwijken. Nog vanaf 1 juli zal een PCR-test nog maximaal 55 euro mogen kosten. De regeling geldt voor juli, augustus en september. In een aantal omstandigheden is zo'n test wel nog altijd gratis, zoals voor wie zich ziek voelt of voor wie verplicht een test moet ondergaan. Vandaag kan een PCR-test nog tot 70 euro kosten.

Elk certificaat zal een unieke QR-code hebben, waardoor persoonlijke gegevens niet zichtbaar zijn voor anderen. De QR-code kan op de app van CovidSafeBE gedownload worden, als pdf bewaard worden of op papier uitgeprint worden. De app is gratis en kan op Android en iOS gedownload worden. Zowel de app als het certificaat zijn in de drie landstalen beschikbaar en in het Engels.

Om de privacy van reizigers te garanderen, komt er geen centrale Europese databank voor de gegevens. De EU-lidstaten reiken zelf de certificaten uit en zullen enkel kunnen controleren of een certificaat geldig is.

Het is mogelijk dat EU-lidstaten afwijkende regels opleggen. Het blijft daarom belangrijk om voor vertrek de voorwaarden na te gaan op de Europese ReOpen-site.

BIN/ALG/ BGY/SGI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: