Medisch  >  Covid-19 : Nederland gaat jongeren vanaf 12 vaccineren

Covid-19 : Nederland gaat jongeren vanaf 12 vaccineren

DEN HAAG 30/06 - Alle Nederlandse gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat hebben de autoriteiten besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, het vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik bij jongeren. In België is er nog geen beslissing over de vaccinatie van gezonde 12- tot 15-jarigen.

De Jonge sprak eerder de hoop uit dat jongeren zich zouden kunnen laten vaccineren, vooral ook omdat het voor de rest van de samenleving meer bescherming biedt tegen een eventuele nieuwe coronagolf na de zomer. Hij vond het wel belangrijk dat ook de Gezondheidsraad daar een voorstander van zou zijn. Dat positieve advie s kwam dinsdag. Jongeren kunnen zelf ziek worden van het virus, maar hebben er ook indirect last van, zo is de redenering. Zij hebben veel last van de coronamaatregelen.
 
De oudste jongeren (geboortejaar 2004) kunnen vanaf vrijdag 10.00 uur een afspraak maken. Daarna wordt per dag gekeken of er een nieuw geboortejaar uitgenodigd kan worden. Tieners van 12 tot 16 moeten met hun ouders overleggen of ze geprikt willen worden, 16-plussers nemen zelf een besluit.
 
Kinderen van 12 jaar en ouder met een kwetsbare gezondheid of mensen met een kwetsbare gezondheid in hun omgeving, kwamen al in aanmerking voor een vaccin.

CP Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: