Medisch  >  Covid-19: België geeft eind juli minstens 164.200 AstraZeneca-vaccins aan Covax

Covid-19: België geeft eind juli minstens 164.200 AstraZeneca-vaccins aan Covax

BRUXELLES 07/07 - België doneert eind deze maand minstens 164.200 coronavaccins van AstraZeneca aan Covax, het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist op een interministeriële conferentie, meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).

België bestelde destijds via de EU ruim 30 miljoen vaccins van verschillende producenten, ruim meer dan de in te enten bevolking. Een deel daarvan gaat via Covax naar ontwikkelingslanden, is eerder al afgesproken. 
 
Een eerste gift is voorzien voor eind juli. Dan gaan minstens 164.200 vaccins van AstraZeneca naar Covax, beslisten de ministers van Volksgezondheid woensdag op een IMC. Maximaal zijn het er 618.802. Die vork is zo groot omdat de producent telkens maar een week op voorhand de precieze leveraantallen bevestigt. AstraZeneca wordt in ons land enkel nog gebruikt voor mensen ouder dan 41 jaar na enkele zeldzame gevallen van ernstige bijwerkingen, maar België bestelde er wel ruim 7 miljoen dosissen van. 
 
"We moeten dringend een versnelling hoger schakelen willen we wereldwijde vaccinatie mogelijk maken", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit). "We zullen hier pas veilig zijn als ook wereldwijd meer mensen gevaccineerd zijn. De donatie van vaccins aan Covax is hierbij een nodige en belangirjke actie."
 
De komende tijd volgen er wellicht nog donaties aan Covax. Een deel van de overschotten blijft wel in België, bijvoorbeeld om een derde dosis te kunnen prikken in het najaar. 
 
De ministers van Volksgezondheid beslisten woensdag ook nog om Covishield, het AstraZeneca-vaccin dat in India wordt geproduceerd en verdeeld wordt via Covax, te erkennen. Op het Europese digitale coronacertificaat dat de Europese lidstaten gebruiken om reizen in de Europese Unie opnieuw mogelijk te maken, wordt Covishield niet erkend, terwijl het vaccin wel groen licht kreeg van de WHO. Dat wekt in veel ontwikkelingslanden de indruk dat het om een tweederangsvaccin gaat, waardoor mensen twijfelen om zich ermee te laten inenten. 
 
Lidstaten kunnen wel zelf beslissen om het Covishieldvaccin alsnog te erkennen, en dat doet België nu. "België doorbreekt de stigmatisering. Het kan mensen motiveren om zich te laten vaccineren via Covax: sneller allemaal veilig dus", aldus Kitir.

CP Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: