Medisch  >  "Meer dan 23.500 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin, 22% zijn ernstig" (FAGG)

"Meer dan 23.500 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin, 22% zijn ernstig" (FAGG)

BRUSSEL 16/07 - Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 23.560 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat blijkt vrijdag uit de stand van zaken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) die tijdens de vakantieperiode tweewekelijks gecommuniceerd wordt.

Het gaat om cijfers voor de periode tot en met 12 juli toen 7.591.679 personen ten minste één dosis van een coronavaccin toegediend hadden gekregen. In die periode werden 23.560 bijwerkingen gemeld.
 
Hiervan werden 7.931 meldingen in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Dat zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen", aldus het FAGG.
 
Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden die bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl ze bij het AstraZeneca-vaccin vaker werden gemeld na de eerste dosis.
 
Het FAGG beschouwt 5.354 meldingen als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 191 gevallen gaat het om overlijdens, waarvan bij vier overlijdens het oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk wordt geacht. Drie mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, terwijl een persoon het leven liet na een prik met het vaccin van Johnson & Johnson.
 
Het FAGG vraagt om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be

Yoeri Maertens • Belga News

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: