Medisch  >  Brussel opent gebruikersruimte voor druggebruikers

Brussel opent gebruikersruimte voor druggebruikers

BRUSSEL 20/07 - De stad Brussel opent in december 2021 in de Woeringenstraat een zogenaamde 'risicobeperkende gebruikersruimte' voor druggebruikers. Drugverslaafden zullen er in veilige omstandigheden hun drugs kunnen gebruiken, en komen tegelijkertijd in contact met gezondheidswerkers en sociale werkers. "Het is duidelijk niet de bedoeling druggebruik te promoten, wel de risico's en de schade voor de verslaafden en de gemeenschap te beperken", zegt burgemeester Philippe Close.

"We kunnen er niet omheen, druggebruik en -verslaving bestaan en het geeft geen zin dat te negeren", zegt de Brusselse burgemeester. "We moeten er integendeel sociale oplossingen voor vinden. Met een gebruikersruimte promoten we druggebruik niet maar zorgen we ervoor dat de toxicomanen niet meer in de ope nbare ruimte moeten gebruiken. We beperken dus de overlast, en tegelijkertijd leggen we contact met de drugverslaafde, en voorzien we psychosociale begeleiding zodat we hem of haar naar de gezondheidszorg kunnen leiden."
 
In de gebruikersruimte zullen immers steeds zowel medisch personeel als sociale werkers aanwezig zijn. Die zullen met de bezoekers in gesprek gaan, hun druggebruik en andere problematieken in kaart brengen, en uiteindelijk veilig materiaal ter beschikking stellen zodat de bezoeker onder toezicht een dosis kan innemen. 
 
In Luik bestaat al enkele jaren een gebruikersruimte en die werd in het eerste trimester van 2021 zo'n 8.000 maal gebruikt. Aan het project in Brussel werken onder meer het OCMW, de preventiedienst van de stad Brussel en de vzw's Transit en Maison d'Accueil Socio-sanitaire (MASS) mee. 
 
"Dit was in Brussel een ontbrekende schakel in het aanbod voor de drugverslaafden," zegt Nicolas Leonardy van de vzw MASS. "Het is een vorm van preventie, een manier om in contact te komen met een bevolking die een hoog risico vertoont, vaak kampt met een complexe problematiek en meestal door de mazen van de gezondheidszorg glipt. We zien dat veel mensen die naar een dergelijke gebruikersruimte komen, veelal niet naar een arts of een ziekenhuis gaan."

• CP Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: