Medisch  >  Covid-19 - Laatste persconferentie over coronacijfers: "Vertrouwen in goede vooruitzichten"

Covid-19 - Laatste persconferentie over coronacijfers: "Vertrouwen in goede vooruitzichten"

BRUSSEL 23/07 - De FOD Volksgezondheid, het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano hebben vrijdag hun laatste persconferentie over de coronacijfers gegeven. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd. Volgens Van Gucht zal het virus niet verdwijnen. "Maar ik heb er persoonlijk alle vertrouwen in dat we goede vooruitzichten hebben. Het vaccin is onze weg uit de pandemie en wat vaccineren betreft, is België top en dat stemt me gerust voor de toekomst", aldus Van Gucht, die iedereen die betrokken was bij de tientallen persconferenties bedankte.

174, zoveel persconferenties hebben Sciensano, het Crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid volgens Yves Stevens van het Crisiscentrum sinds het uitbreken van de coronacrisis georganiseerd. Via een livestream konden media en burgers een stand van zaken k rijgen van de coronapandemie. Voor de zomer van 2020 werd al eens beslist om te stoppen met de persconferenties, maar nog tijdens die zomer werd de draad voor de persbriefings opnieuw opgepikt. Ook nu is het volgens Stevens niet helemaal uitgesloten dat er nog "structureel of punctueel" nieuwe persmomenten noodzakelijk zijn, "al hopen we dat dit niet meer nodig zal zijn". Sciensano blijft wel dagelijks updates verspreiden.
 
Viroloog Steven Van Gucht kon overwegend goed nieuws brengen op zijn laatste persconferentie. Zo stijgen de besmettingen en ziekenhuisopnames nog wel, maar aan "een steeds trager tempo". Zo waren er tussen 13 en 19 juli gemiddeld 1.407 nieuwe besmettingen per dag, een stijging met 19 procent. 
 
"Hopelijk betekent dat dat de opflakkering spoedig zal aftoppen en dat is goed nieuws", stelt Van Gucht. De meeste besmettingen worden vastgesteld bij tieners en twintigers. "Twintigers vertegenwoordigen bijna 1 op de 3 van alle nieuwe besmettingen", klinkt het. De besmettingen stijgen nog overal, met uitzondering van de provincies Luik (-3 pct) en Oost-Vlaanderen (-1 pct). 
 
Brussel kleurt momenteel rood op de kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). De andere gewesten kleuren oranje. 
 
Naast het aantal besmettingen, blijft ook het aantal ziekenhuisopnames nog stijgen. De afgelopen week ging het om bijna 27 opnames per dag, een stijging met 31 procent tegenover de week voordien. Door de vaccinatiecampagne verandert het profiel van de patiënten. Zo zijn ruim twee op de drie patiënten jonger dan 60 jaar en is de gemiddelde patënt in het ziekenhuis jonger dan 50.
 
De stijging van het aantal ziekenhuisopnames leidt ook tot een toename van de totale ziekenhuisbezetting. Momenteel liggen er 287 patiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 13 procent meer dan vorige week. Er liggen nog 87 patiënten op intensieve zorgen. Dat aantal lijkt te stabiliseren. 
 
België kent ook een van de laagste sterftegraden van Europa. "Overlijdens worden steeds zeldzamer. De voorbije week vielen er 6 overlijdens te betreuren, een gemiddelde van 0,9 per dag. Dat zijn er de helft minder dan vorige week. Daarmee kent juli al zeker 8 dagen met geen enkel COVID-overlijden, een trend die zich wellicht zal voortzetten", aldus Van Gucht. De gemiddelde leeftijd van de mensen die overlijden, is wel gedaald naar 70 jaar, of 10 jaar jonger dan in de eerste, tweede en derde golf.
 
Van Gucht is lovend over de goede vaccinatiecijfers, maar vraagt om waakzaam te blijven. De vaccinatiecampagne is nog niet voltooid en momenteel is nog maar de helft van de bevolking volledig gevaccineerd. 
 
"Te snelle versoepelingen kunnen leiden tot een explosieve stijging van de besmettingen. Door de verspreiding van het virus te vertragen, kunnen we vermijden dat te veel mensen nog ziek worden in afwachting van hun vaccinatie." Daarbij is het volgens Van Gucht vooral belangrijk om mogelijke 'superverspreiding', bijvoorbeeld op massa-evenementen, tegen te gaan. Daarom is het volgens Van Gucht belangrijk om evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld via het geplande digitale coronacertificaat of Covid Safe Ticket.
 
Wat jeugdkampen betreft, herhaalt de Sciensano-viroloog nog het advies om de kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. "Dat vermindert de kans dat een kamp moet stopgezet worden omwille van een uitbraak", aldus Van Gucht. Over dat vooraf testen van kinderen en begeleiders is al veel inkt gevloeid. Maandag besliste het Overlegcomité om aan de jeugdkampen te vragen om "maximaal in te zetten" op vooraf testen, maar een verplichting is er niet.

CP Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: